2017-12-11
向來喜歡食新鮮同埋質素嘅廚師發板,見到灣仔呢一間餐廳評價不錯,所以就同朋友晚餐。我哋選擇咗18件祥鶴。先付,刺身,合肴,壽司,卷物,玉子燒,止椀,甘味或菓物。粒貝柚子味而且有少少鹽作調味,非常鮮甜爽口,而且味道濃郁。赤貝入口十分爽又彈牙!食入口後,鮮甜味不停響味蕾徘徊!超讚!火熾白子入口好creamy,上面仲有啲小調味,都未食過嘅人都覺得比較易入口。北海道珍蠔好大隻既蠔,海水味好重爽甜!北海道返嚟嘅號真係特別唔錯!鮟鱇魚肝呢個季節食鮟鱇魚肝係最好嘅選擇,除咗入口有好濃烈嘅香味,仲好軟滑!呢個季節ge時令產物!連師傅自己都話好靚呢排d鮟鱇魚肝,creamy ge感覺,仲有d蘿蔔蓉同辣椒蓉,味道又層次,好正.火脊平直魚,柚子鹽配合食到平直火炙過之後嘅香味,同埋刺身嘅口感!白蝦酒盜+鰹魚內臟,好特別ge一道,第一次食,可以就咁試下d白蝦先,味道淡,而且鮮,再撈埋一齊食,完全系唔同曬個味道,好有層次感,首先有d青檸檬ge味,再系就食到鰹魚內臟果種強烈ge咸香味,然後最後就有d甘甘地ge味道.好唔錯,應該送酒ge話,好正!白蝦酒盜+鰹魚內臟好特別ge一道,第一次食,可以就咁試下d白蝦先,味道淡,
粒貝
柚子味而且有少少鹽作調味,非常鮮甜爽口,而且味道濃郁。
赤貝
入口十分爽又彈牙!食入口後,鮮甜味不停響味蕾徘徊!超讚!
火熾白子
北海道珍蠔
好大隻既蠔,海水味好重爽甜!北海道返嚟嘅號真係特別唔錯!
鮟鱇魚肝
白蝦酒盜+鰹魚內臟好特別ge一道,第一次食,可以就咁試下d白蝦先,味道淡,而且鮮,再撈埋一齊食,完全系唔同曬個味道,好有層次感,首先有d青檸檬ge味,再系
蒸鮑魚
蒸咗5小時既鮑魚大隻厚肉,肥美腍軟,啖啖肉啖啖鮮甜呢。
火脊帶子夾海膽!夠曬邪惡,帶子好厚,而且燒到剛剛好,有陣好香ge火脊味!海膽夠曬鮮甜同creamy,好正!!好邪惡!!
秋刀魚壽司
因肉質味濃,配了紫蘇葉同姜,可助蓋過腥味,帶出魚鮮味。而且彈牙爽口口感特別。
沙甸魚壽司,上面有d芝麻蓉同姜蓉,夠曬香,而且師傅好細心,因為沙甸魚好多骨刺,系根本去唔曬ge,所以索性用刀系魚肉上界花,順便將魚刺界斷,令客人更容易食.
左口魚邊
左口魚裙邊是整條左口魚最鮮美的部份,左口魚的裙邊部油分豐富有嚼勁。咬落既爽又甜,入口即溶,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。
牡丹蝦蝦膏壽司超鍾意食牡丹蝦嘅我,你一味真係我嘅最愛之一,彈牙爽甜!
中拖,火脊大拖,赤身
拖羅入口即溶,啲油分化開,好豐富既口感,好香既魚油香味。
濃郁甘香,食後那股魚油香會停留於口內,甘香之味令人回味無窮!
北海道馬糞
份量十足。海膽新鮮有光澤,鮮甜柔滑,入口一啲苦澀味都無。
拖羅溶手卷,除咗有拖羅蓉入邊總會有紫蘇葉同埋拖羅溶,每一啖都好精彩。
鯛魚湯🤠比出邊嘅啲唔通佢唔係奶白色,因為用咗超多唔同嘅鯛魚製而成,所以特別濃郁!
紅豆綠茶奶凍
用了北海道牛奶好香嘅奶味,仲有宇治抹茶嘅味道,配合埋紅豆少少甜甜地!超好食