2019-10-16 83 瀏覽
今日去開觀塘嗰邊,又發覺樓上有間餐廳,所以就決定去食晚餐,一上到黎呢度都幾好feel喎,環境又大,唔會太擠迫,最後我哋就坐咗幾喺卡位,有沙發坐,都幾舒服,而且呢度啲餐具都好靚,係雲石。聽職員講喱到可以包場,應該都幾正。見到餐牌都幾多嘢食,而且聽講呢度啲蠔唔錯,所以我哋就叫咗兩款生蠔嚟食。Saldanha bay 呢款生蠔就比較creamy ,我哋每人食左兩隻,個生蠔好新鮮同埋都幾大隻,食落好飽滿,而且一啲都唔腥,海水味唔會過重。Deesse Blanche 呢一款生蠔比啱啱嘅saldanha bay大隻少少,喱款就海水味比較重啲,食落偏鹹,但係都係好新鮮同埋鮮甜嘅。但我哋就比較鍾意食creamy 嘅saldanha bay 多啲。聖子刺身呢個聖子刺身都超好味,我個人好似係第一次食聖子刺身,食落一啲都唔腥,而且好鮮甜,佢個質感食落啲似帶子,佢條邊就比較有咬口,值得再叫!而且都幾大隻。我哋最後揀咗個set dinner,個set都幾多野食。Parma ham 楊桃沙律呢個沙律都幾好食,佢個沙律醋調得啱啱好,夠味又唔會太酸,而且個楊桃係甜嘅,個Parma ham 都唔會酥,整體來講都非常高質

Saldanha bay

Deesse Blanche

聖子刺身

我哋最後揀咗個set dinner,個set都幾多野食。

Parma ham 楊桃沙律

魔鬼蝦球牛油果醬脆多士
喱個都超級好食!個魔鬼蝦好彈牙,而且佢用咗嗰啲味粉調味,食落去好惹味,配埋牛油果醬食,可以解膩,而且個多士都唔會太硬,三者配合得非常好,係一個非常高質嘅前菜。

是日餐湯
是日餐湯係一個菜湯,佢係有打爛咗嘅唔同蔬菜煮成嘅,我食到有西蘭花,而且仲保留左好細粒嘅蔬菜粒,食落唔會太寡。而且個湯都幾creamy ,佢個味有少少似某間餐廳嘅蔬菜餅,真係好飲。

北海道帶子麵包蟹寬條麵伴壓縮俄羅斯魚子醬
喱個寬條麵都非常非常好食,入面有勁多蟹肉,個醬汁又好creamy ,而且個味都好濃郁,食落一啲都唔會覺得寡,本身我個人都麻麻哋食寬條麵,但係呢個麵真係好有水準。粒帶子勁新鮮,又甜,好似食緊帶子刺身咁!

火山石燒澳洲M6和牛牛腹扒配爆谷川香燒汁
喱個和牛亦都非常好食,肉質鮮嫩,表皮煎到脆,入面生生地,保持到佢嘅肉汁,但牛味唔算好濃郁,佢個醬亦都調得好好,有味得黎又唔會蓋過左牛味!

是日甜品
今日嘅甜品係布甸,佢上面應該係提子味嘅啫喱,下面就係牛奶味嘅布甸,隔離有啲鮮芒果粒,呢個布甸真係好好食。佢個牛奶味好濃郁,加埋生果味嘅啫喱一齊食更Fresh,而啲芒果粒都好甜!

人均消費連加一$500左右,我哋食咗咁多正嘢,而呢度啲嘢食有咁高質,其實都幾抵食。下次都會再黎食飯,我會係星期一或三黎食,因為主菜買一送一,會更抵!