2017-02-24
食韓國部隊鍋就多,今次食韓式火鍋,配上矜貴食材,果然擦出火花。環境舒適,空間感大,仲有維港景色,激光中進餐吧。我地揀左大蜆泡菜湯底,酸酸辣辣,刺激又開胃。食材方面揀了龍蝦豐盛拼盤,原來包括好多配料,有成12款之多。貪食既我地當然唔夠喉,其他配料更有20幾款之多,保證滿足胃口。柚子可可雪沙$58,食火鍋配凍飲真係一流,雪沙極冰凍,打得細滑的沙雪有滑滑朱古力味,加了柚子蜜,甜中帶陣清香味,仲少左入膩感。我剛病好,就點了熱飲的花茶,黑糖玫瑰花茶 $68,感覺好優雅,全用輕身玻璃茶具,仲有蜜糖另上,喜歡自己控制甜度。不過本身花茶都有黑糖,都有香糖味,所以我加了少少蜜糖。嘩,韓食到齊,超多野食,未食先興奮。龍蝦豐盛拼盤 $498,二人用,我地仲加左五蔬豬肉腸 $28及芝士豆腐$28。大蜆泡菜羅宋湯底 $158,有豆腐、泡菜,仲有好多大蜆,湯底清不油膩,微辣好鮮味,仲好健康。有10幾隻大蜆食完,仲有配料的大蜆,好滿足。拼盤除了有主角的原隻龍蝦,仲有美國肥牛、豬腩片、大蜆、羽衣甘藍。羽衣甘藍好特別,從未食過既我感到新奇,菜葉較多,好豐富口感,中間的部份較硬,但呢款被籲為超級食物,其健康之處是高纖、高
環境舒適,空間感大,仲有維港景色,激光中進餐吧。 我地揀左大蜆泡菜湯底,酸酸辣辣,刺激又開胃。 食材方面揀了龍蝦豐盛拼盤,原來包括好多配料,有成12款之多。貪食既我地當然唔夠喉,其他配料更有20幾款之多,保證滿足胃口。
羽衣甘藍好特別,從未食過既我感到新奇,菜葉較多,好豐富口感,中間的部份較硬,但呢款被籲為超級食物,其健康之處是高纖、高維他命、排毒、抗癌、預防糖尿病及心臟病等,所以真係認真品嚐,珍惜食物,雖外國常見,但在港係少見的食料。 另一盤是五蔬豬肉腸、自家製泡菜墨魚滑、自家製泡菜鯪魚滑、冰菜、羽衣甘藍、南瓜、紫薯、豆結、栗米件及翠玉瓜。
墨魚滑及鯪魚滑都加入泡菜,味道不再單調,微辣又鮮,但質感欠佳,偏腍身沒有口感。
相反南瓜、紫薯及翠玉瓜等蔬菜就清甜水嫩,吸到湯汁很好味。冰菜特有的質感也令人難忘叫好,水珠口感得意,菜的味道又好。
芝士豆腐跟一般的魚腐質感一樣,軟綿嫩腍,但多了芝士,特別滋味又香,正好多。 肥牛有三片,份量偏少,勝在脂肪分佈平均,油潤嫩香,入口快要溶。 腩肉片有軟骨幾有咬感,腩肉較肥,用 火鍋煮法太膩,都係燒肉較合適。 龍蝦超大隻,切成一半,所以每人有半隻,好多龍蝦膏,好濃好香。
令個湯底有多份鮮味濃香。 龍蝦肉雪白有彈性,肉質的確好爽口,味道也突出。龍蝦鉗預先處理好,也易於去殼,龍蝦鉗肉質較嫩,也爽彈,味道更好。