收工未食飯 經過呢間雞煲火鍋店聞到好香 就同同事入去試吓🧞‍♂️一入到去就聞到好香嘅花雕醉雞味🧚‍♂️ 加上同事又唔係好食得辣 所以我哋就要左花雕藥膳雞煲 $158有半隻雞🧚‍♂️花雕雞上枱嘅時候賣相超靚喎🧚‍♂️ 係斬好生上 面頭仲有啲明目杞子🧚‍♂️ 自己可以放落鍋度 食幾多落幾多 唔使一定食晒雞煲先打邊爐🧞‍♂️ 或者驚啲雞滾熟過老 呢個做法都幾好🧞‍♂️等緊食雞嘅時候 我哋叫咗個小食食住先 手工即炸魚皮第一次見咁長咁大塊🧛‍♂️ 炸得超級鬆脆 除咗食到魚皮之外 彷彿好似仲食緊啲炸魚肉咁🧚‍♂️ 好得意 味道亦好惹味🧛‍♂️花雕雞好新鮮肉質嫩滑 一啲雪藏味都冇🧛‍♂️ 食嘅時候有淡淡的花雕酒味 仲有啲紅棗香🧞‍♂️🧞‍♂️ 花雕酒亦都唔會蓋過雞肉味 兩者都好平衡🧛‍♂️頂級安格斯牛係即叫即切 果然安格斯牛係唔同啲🧚‍♂️ 一睇個花紋同色澤就知好新鮮🧜‍♂️ 脂肪比例適中 同肥牛爭好遠🧜‍♂️ 輕輕灼幾下就食得 入口好有牛味 一啲都唔會鞋 食到停唔到口🧛‍♂️🧛‍♂️再要左個雜菜籃同即炸紫菜響鈴🧜‍♂️ 響鈴內有乾坤中間包咗塊紫菜 感覺好似冇咁油 味道都唔錯🧜‍♂️呢度啤酒得藍妹 冇乜選擇🧞‍♂️ 咁就試下佢既德國手工麥啤啦

花雕藥膳雞煲

手工即炸魚皮

頂級安格斯牛

呢度啤酒得藍妹 冇乜選擇🧞‍♂️ 咁就試下佢既德國手工麥啤啦 麥味都幾重比較苦澀🧞‍♂️ 食佢個招牌麻辣雞煲飲應該會夾啲🧚‍♂️
2019-09-05
花雕藥膳雞煲