2014-07-14
係太古城食LUNCH,其實唔係一件易事,因為不論便宜與明貴,都係排隊排到喊.所以今次我地有個戰術運用,就係2點先去食,目的地係千兩,因為係唔想煩,又想食到穩定質素既壽司一場黎到,無理由唔叫條魚食.服務員推介我們...$350 飛魚.我都係第一次見,個樣好似古古怪怪,我有理由相信,越古怪越好食既道理.你說海膽不古怪嗎$22 /2件 三文魚腩壽司 ,肥美既三文魚油脂係眾香港人既最愛,我亦唔例外,入口油香四射,只係覺得有點薄切,厚多少少口感更佳.$45 /1件 特大帶子亦係呢度必叫,帶子十分GIANT,簡直係進擊的帶子,十分鮮甜,質感係帶爽身先係新鮮,呢度既絕對無問題$55 北寄貝剌身亦係必叫,因為香港好難食到.香港既日本料理通常用熟既北寄貝當係剌身比人食,欺騙了香港人好耐呵呵.肉厚甜美,貝類既爽甜實在霸氣.味道有點似鳥貝$22/2件 燒三文魚壽司,輕輕燒過帶燒焦香氣,外表乾柴內裡軟熟有另一番風味.蘿蔔蓉既配合就不見有多好處$38/2件 筋子壽司,不算好飽滿,質素中等,醬油味好香,魚油亦重,絕對不能沾豉油食喔$28/2件 燒鰹魚壽司,魚肉瘦,味淡,但燒過後味道更佳,面頭薑蔥亦提了鮮$76/2
$45 /1件 特大帶子亦係呢度必叫,帶子十分GIANT,簡直係進擊的帶子,十分鮮甜,質感係帶爽身先係新鮮,呢度既絕對無問題 $55 北寄貝剌身亦係必叫,因為香港好難食到.香港既日本料理通常用熟既北寄貝當係剌身比人食,欺騙了香港人好耐呵呵.肉厚甜美,貝類既爽甜實在霸氣.味道有點似鳥貝 $22/2件 燒三文魚 壽司,輕輕燒過帶燒焦香氣,外表乾柴內裡軟熟有另一番風味.蘿蔔蓉既配合就不見有多好處 $38/2件 筋子 壽司,不算好飽滿,質素中等,醬油味好香,魚油亦重,絕對不能沾豉油食喔
$76/2件 中吞拿魚腩壽司,了解到無可能係連鎖店食到出色既赤身吞拿,所以食番腩位最好,魚油入口即溶,強烈既魚油aftertaste,爽喔
$32/2件 油甘魚,魚味都算濃,但都略為薄切,口感不佳 $32 地蛤清湯,又係巨大既蜆,把清淡既湯變得鮮甜起來,輕輕既調味加上蘿蔔和菇既味道,把湯激活了,飲出食材既原味 $350 飛魚剌身,起出十多片肉,肉味不算好濃,要細嚼才感受到白身魚既味道,千萬不要沾附送既酸汁,因為此舉會把魚味覆蓋,建議將豉油加上薑蔥同食,更能提鮮.肉質爽口無渣,而且無咩油脂,女仕值得一試 食完肉,就要炸埋骨肉相連既部位.順帶一提千兩既加工費,如果用來煮湯係要加錢約$50,但炸就免費,明顯迫我食多樣送油小食呵呵,炸得香脆,大部份骨都食埋
連飛魚,活北寄貝都有得食,千兩相信係連鎖壽司店之最