2019-08-12
睇電視見到台灣旅遊節目,介紹台灣美食,突然好想食台灣野,就search到哩間”古早味”。由於食果日好熱,所以都係一心想食個乾撈麵,現場環境好寬敞,冷氣好夠,卡位好舒服。睇一睇餐牌,尖沙咀黎講算幾划算。由於天氣太熱,所以都係想叫輕量醒胃既野食,我地叫左個古早味乾撈麵,麵質夠彈牙有咬口,加上香濃家鄉肉碎,個汁非常入味,肉碎肥瘦均勻,仲有少少青瓜絲,哩個我可能係台灣都未必食得到。另外亦叫左個新竹炒米粉,雖然我唔識新竹有乜係出名既名菜,但個米粉炒得夠乾身,但咬落唔會太硬,加上一啲配料,哩個一定必叫。小食我地叫左個麻辣豬耳,麻而不辣,豬耳好入味,每一口都覺得到膠感漿住個囗咁,應該含骨膠原極高既一個小食。飲品方面,我地叫左2杯,一個係蜂蜜檸檬薏米水、檸檬冬瓜愛玉飲,薏米水清熱解渴,冬瓜愛玉有好多啫喱酸味味好醒胃。