星期五晚放工時間約左男朋友食晚餐,唔醒起星期五人多要訂位,揾左兩間餐廳都食“閉門羹”,去到古琴雅苑見到full house都準備調頭走,點知老闆話落下一層既日本餐廳都可以食到古琴雅苑既菜式架😳,原來餐廳老闆係同一橦大厦有三層都係佢既👍。呢個方式第一次聽,可以俾客人睇到其他餐廳既特色,應該可以順道幫到三層食客既人氣👏。適逢係父親節周末,餐廳推出套餐,我地嗌左個二人套餐,套餐內有好多選擇,食完絕對會捧住個肚走。員工好好態度同埋都好勤快,呢一點值得一讚😊。茶選擇左荔枝玫瑰,超級香,飲落清新清甜。雞絲粉皮我既至愛,花生醬汁足夠,青瓜雞絲非常幼細,配埋數舊涼肉,十分開冑既一個前菜。🥜頭盤仲有呢個冰鎮鮑魚,十分爽口鮮甜,咬落唔UN,大大粒,而且有配襯檸檬薄荷葉蕃茄仔,睇得出廚師既心思。發現呢間中菜館既食物擺盤做得幾好,好有藝術氣息😍,尢其係...呢個北京填鴨,個碟好可愛,每舊肉都有肥瘦肉,唔會cut到“一岩一忽”,讚。肉質唔老剛剛好,有煙燻既香氣,而且配料相當足夠,有青瓜蜜瓜等等,不過略為感覺包住既麵皮可以再多啲,因為肉係多左好多,我地最後係要包住兩塊肉甘食先食完😆。魚羹相對清淡,魚塊份量相較少,

前菜茶介

茶選擇左荔枝玫瑰,超級香,飲落清新清甜。
雞絲粉皮配涼肉

冰鎮鮑魚

魚羹

魚羹相對清淡,魚塊份量相較少,不過味道就淡一點,應該是想中和一下口腔既味道。
炒四季豆

四季豆炒得好滋味,唔食菜既男朋友都一口接一口,係上海菜一定要點既茶式。每一條豆都滲透左肉汁既精髓,好吸引。👍

上海炒年糕

接近尾聲就有炒年糕,年糕唔會痴埋一舊舊,調配汁料少油,好飽肚。

桂花糕

最後一人有一舊桂花糕,不過就感覺呢個似啫喱多啲。😆

整體而言,以呢個價錢,服務質素好好的,700元左右既套餐,尚可以接受,因為古琴雅苑都屬於高上少少既餐廳行列,最出色都應該係個北京填鴨了。👍👍👍👍
2023-06-16
雞絲粉皮配涼肉
冰鎮鮑魚
炒四季豆
上海炒年糕
桂花糕
  • 烤北京填鴨(半隻)
  • 雞絲粉皮