2022-06-09
成日食西餐、中菜、日韓泰式已經食到悶,所以今次特登試間印尼餐廳,衝擊下味蕾😏。原來有間開左咁耐嘅印尼餐廳,仲要有唔少人介紹過😮。其實嚟之前已經知佢裝修似CAFÉ,大玻璃窗、感覺開揚、配木系枱櫈、加上放假心情,成日人都放鬆哂😌。當日係紅日,所以有週未精選餐牌,但唔啱食,所以我地點番常規野。招牌巴東牛肉飯 $70 加$8 轉金貝飯十個有九個推介,果然係招牌,最好食係佢!! 金貝飯係蒸出黎嘅香料飯,第一次食,估唔到蒸飯都可以咁乾身、粒粒分明、聞落好有香料味,但食落唔會覺得好重味😋。牛肉用左牛展,食落有口感之餘又唔會覺得油膩;炆得夠淋,唔痴牙;切得都夠大粒,食落啖啖肉。🤤巴東牛肉牛角包 $52呢個包嘅價錢唔平,幾乎可以買到個飯😅。不過,佢真係無改錯名,真係「吃不停口」!!牛角包好酥脆、而且好有牛油香,係一個幾高質嘅牛角包😋;個牛肉其實同上面個飯一樣味、甜甜地、香料味唔會好重、夠杰身、份量都唔少,配埋個牛角包真係好好味,食完真係想再encore。😍印尼沙爹炒豬肉飯 $59甜度比巴東牛高,但可以接受;豬肉用左好瘦嘅部位,食落好乾好硬,主要係食醬香味。估計印尼沙爹同平時食開果D沙爹用料分別幾大,前者
招牌巴東牛肉飯 $70 加$8 轉金貝飯
十個有九個推介,果然係招牌,最好食係佢!!
巴東牛肉牛角包 $52
印尼沙爹炒豬肉飯 $59
甜度比巴東牛高,但可以接受;豬肉用左好瘦嘅部位,食落好乾好硬,主要係食醬香味。估計印尼沙爹同平時食開果D沙爹用料分別幾大,前者唔辣、亦無花生香,係一款不一樣的沙爹。
惹味醬燒雞脾飯 $59
呢個係最難食…..🤐惹味醬一D都唔惹味,而且好甜好難食,食落有藥材味😥。
呢隻燒雞髀完全顛覆左我對「燒」嘅認知😫,雞皮無焦香、無焦脆、無燒嘅感覺,肉質鞋到似雞胸,無雞味,似一隻白烚雞髀,只能講:食之無味,棄之可惜…..😣
食物價錢唔算貴,無加一;餐廳除左供應鹹點外,仲有甜點同咖啡,加上環境舒適,當CAFÉ 坐下,吹下水都唔錯。