2024-06-03 10 瀏覽
最近同朋友去咗一間新發現嘅火鍋店,叫做阿爺八鮮鍋。 首先一坐低,佢地就介紹個超值優惠,只要喺社交平台上like同share佢哋嘅post,就可以免費獲得一份刺身拼盤,我同個朋友梗係嗱嗱聲做啦。而個刺身,有大赤蝦、北寄貝、希靈魚、煙三文魚、芝麻海蜇,全部都係新鮮到不得了,真係一流。係未上雞煲之前,呢度仲有時令燉湯,可以即飲,真係非常貼心。而我哋先食咗佢哋嘅雞煲。雞煲有3種選擇,我地就揀左麻辣雞煲,始終覺得最傳統味道,係最惹味,同最好食。食完雞煲之後就到今日主角任食火鍋,我地特別係揀左佢哋嘅冬瓜魚翅花膠湯底,湯底清甜,既滋補又美味。仲有,佢會每枱送個海鮮拼盤,有大虎蝦、龍蝦、生蠔、大元貝、奄仔蟹、鮑魚,海鮮拼盤都好新鮮,肉都夠晒實淨。另外,火鍋配料任食選擇真係多到數唔晒,仲有其他海鮮可以任你食,好似蝦、蟹、貝類同魚,都一樣新鮮,好味。仲有,唔能夠唔提佢地自家手打丸類,如魚丸、蝦滑等,口感彈牙,味道獨特,食落每一啖都係師傅心血嘅結晶。同時,佢哋仲有各式各樣火鍋配料必備豬牛雞肉、菜,自問都係大胃王,好味道都係咁喪食,但都未試食晒所有配料。我特別中意佢地個招牌紫菜響鈴,同埋安格斯牛肉,個響鈴夠晒
係未上雞煲之前,呢度仲有時令燉湯,可以即飲,真係非常貼心。
而我哋先食咗佢哋嘅雞煲雞煲有3種選擇,我地就揀左麻辣雞煲,始終覺得最傳統味道,係最惹味,同最好食。

我特別中意佢地個招牌紫菜響鈴,同埋安格斯牛肉,個響鈴夠晒脆身,紫菜味又突出,好岩淥一淥個湯底即食。而安格斯牛肉夠晒牛味,淥8-10秒,就可以食到牛個鮮味,蘸埋自己調配醬,天衣無縫。

今晚可以話係大滿足,又可以試到雞煲,又有刺身食下,仲有火鍋任食。下次可以再屋企人黎。
2024-05-28