2024-11-18
食在香港, 真係至理名言, 食海鮮去西貢, 近海邊食得更新鮮. 海鮮街 的 六福菜館, 食材選擇多. 廚師廚藝巧手, 得米芝蓮認可. 中式大圓檯聚餐, 方便大伙兒吹水. 架上陳列了六福名菜: 果皮蒸鮑魚, 辣酒煮花螺, 龍蝦刺身, 椒鹽焗鮑魚........, 我們商量之後, 立即落單.小食先送上: 黃金脆豆腐, 意頭好好, 黃金脆豆腐像金磚, 任何時候食也受歡迎. 金黃色炸皮, 外皮香脆, 豆腐細滑有豆香. 白灼海中蝦, 肉質爽口彈牙, 蝦膏甘香.輕輕的點一點點的醬油, 鮮味更突出. 椒鹽焗鮑魚 原隻鮑魚用椒鹽炮製, 焗得外皮香脆, 鮑魚肉厚, 灑滿粒粒蒜香, 賣相滿分. 大家用刀叉慢慢切,肉質軟嫩, 鮮味十足. 口感煙韌彈牙, 帶椒鹽香更覺香口.天婦羅桶蠔生菜包, 生菜包食得多, 第一次包炸生蠔, 真係正.生蠔炸至金黃色, 酥脆可口, 生蠔新鮮好肉, 蠔味濃, 用生菜包住, 又脆又爽, 吃得好有層次感. 芝士龍蝦伊面, 龍蝦肉質彈牙, 無可挑剔. 幼滑的伊麵配上濃厚的芝士醬汁, 味道甘香.豉椒炒蟶子煎米粉, 食海鮮, 必食蟶子, 今次用
海鮮街 的 六福菜館, 食材選擇多. 廚師廚藝巧手, 得米芝蓮認可. 中式大圓檯聚餐, 方便大伙兒吹水. 架上陳列了六福名菜: 果皮蒸鮑魚, 辣酒煮花螺, 龍蝦 刺身, 椒鹽焗鮑魚........, 我們商量之後, 立即落單. 小食先送上: 黃金脆豆腐, 意頭好好, 黃金脆豆腐像金磚, 任何時候食也受歡迎. 金黃色炸皮, 外皮香脆, 豆腐細滑有豆香.