今日下午我們去咗屯門市廣場同變形金剛影完相之後,返咗出旺角,我們行吓行吓差唔多喺夜晚去到太子嘅始創中心,之後我們就揀咗「和民居食屋」食晚飯!我們叫咗海鮮沙律嘅海鮮係吞拿魚、三文魚同八爪魚刺身粒,仲有清甜爽脆嘅沙律菜同青瓜,令到賣相好色彩繽紛吸引,而且份量都幾大碟!石鍋黑椒牛肉飯上碟嗰陣啲牛肉係生嘅完全未煮熟,係用個高溫燒熱嘅石鍋嘅熱力去將牛肉煮熟,可以因應客人鍾意牛肉熟嘅程度,飯焦唔算太多,加埋香辣嘅黑椒,令到味道更加惹味!牛肉鍋燒烏冬上碟嗰陣啲牛肉亦都係生嘅完全未煮熟,係用個gas爐好似「打邊爐」咁慢慢煮熟,材料除咗有軟滑嘅牛肉之外,仲有蔬菜、滑溜嘅豆腐、煙韌嘅粉絲同彈牙嘅烏冬,另外仲有一隻生鷄蛋,我們可以選打成窩蛋或原隻烚蛋,而湯底嘅味道亦好清甜!自家製鰻魚厚燒玉子係新鮮熱辣燒出嚟,玉子嘅質感好軟綿綿,中間夾著係香甜彈牙嘅鰻魚,夾埋一齊食感覺層次感相當豐富,真係好正呀!魷魚筒飯係用一隻爽滑嘅魷魚,中間釀咗啲米飯,切成一件件,夾埋一齊食,層次感都幾豐富,但都略嫌醬汁比較少!鮭魚牛油果卷係用嫩滑嘅鮭魚即三文魚同香滑嘅牛油果舖面,食落感覺好清新芳香!蒲燒鰻魚卷嘅鰻魚比較薄身,鰻魚汁亦唔算
蒲燒鰻魚卷嘅鰻魚比較薄身,鰻魚汁亦唔算好多,但加埋舖面嘅蔥花一齊食都幾惹味!
因我們一家都超鍾意食鰻魚,所有就叫咗呢個特上蒲燒鰻魚盒子飯,因諗著有超多嘅鰻魚,點知一嚟到打開見到鰻魚嘅份量係盒子蒲燒鰻魚飯嘅份量,我們同其中一位女店員講話點解份量同圖片影嘅唔同?個女店員用啲好晦氣同差劣嘅態度話:「係咁㗎喇!你而家係唔係唔要吖?
你唔要嘅話,我就同你取消咗去!」原本無諗著取消,但呢個女店員用咁嘅態度,所以我們就決定取消!
抹茶雪糕餡蜜丸子就不過不失,丸子嘅質感都幾煙煙韌韌,賣相都幾吸引!
海鮮沙律
石鍋黑椒牛肉飯