2018-02-24
這天和朋友來到皇后小聚吃團年飯,第一次來,openrice的食評不錯,裝潢又特別,大家就選了這間!我們一早訂了枱,來到餐廳樓下,帶位的就在地下。我一個人先來到餐廳,她便帶我搭電梯,上一層就是餐廳。電梯門一開,有另一個目無表情的男子引領我坐下。櫈都未有坐低就問我飲咩茶,站在我前面迫到我點茶為止,我話等埋朋友先,佢就話咁唔洗等比壺水你先啦!Er.......點解唔可以比我諗下先😦比人迫完終於可以欣賞下裡面既裝潢,裡面環境又真係幾特別喎!討人喜歡的!食品選擇都幾多!仲有套餐添!講起套餐,另一個男服員主動走過來推薦他們的$1188優惠套餐,介紹著裡面菜式..下删一千幾百字....好,比我地諗下先!走左,數分鐘後走回來望下你叫得未,未齊人好明顯未得啦!走左,一陣再走回來說:「要叫就叫先,要幫你留住條魚,唔係等陣就無嫁喇!」間餐廳一半都未坐滿,急咩呢?😠更何況我未齊人囉!如是者,佢來回左幾次望下我叫得佢個套餐未!!最後緊係無叫套餐啦!叫左6個菜。先有泰式燒鮮魷魚沙律,有驚喜喎!唔細碟!好味喎!魷魚唔會韌,沙律汁酸酸辣辣好泰國呀!!推介!呢個芭提雅素春卷一般般麻麻地,反而伴住佢的生菜難得的好新鮮好綠
食品選擇都幾多!仲有套餐添!
最後緊係無叫套餐啦!叫左6個菜。
先有泰式燒鮮魷魚沙律,有驚喜喎!
呢個芭提雅素春卷一般般麻麻地,反而伴住佢的生菜難得的好新鮮好綠!呢個春卷可以唔洗叫。
招牌瑤柱雞。其實無瑤柱味,係雞面有好多瑤柱,似鹽焗雞,味道偏咸。
呢個杜小月櫻花蝦炒飯有驚喜!驚喜在夠大碟,真係好大碟,成個湯碗咁多!但點解叫杜小月呢🤔?實情咪楊州炒飯加櫻花蝦囉。
跟住呢碟腰果烏醋脆豬柳,唔睇菜名真係唔知有烏醋....肉身偏乾,正常既。
最後呢碟士多啤梨骨,正常中菜餐廳吃到的菜式。可以放一兩粒原整或者半粒士多啤梨裝飾下既我覺得。正常味道,唔會太乾,但唔叫唔會有損失。
一開始看餐牌的時候,還以爲它會偏細碟,如果這個價錢就是偏貴了。但上菜時竟是意外的大碟!
綜合而言,食物質素真的算不錯,這個價錢加這個份量真的是很不錯了!算不上貴,我們一行5人吃才了$774。最重要沒有限時!
這裡真的最適合一班人來聚餐!
大前提是你不介意這裡所有的服務員都是面黑黑的.....同埋強迫你點茶不成功強行比滾水你是為左收你茶水$10一個人頭!