2019-07-24
半年前同個客黎食過飯,食物質素好唔錯,一直都好想帶朋友黎黎試下,今日終於有時間黎啦我哋點咗左鴛鴦湯底,揀咗冬瓜豬骨瑤柱同埋蕃茄湯底侍應就推介我哋叫海鮮拼盤 ($488),入面包含六種海鮮!見到差唔多枱枱都有,加上有咁多款海鮮,一於叫一個試試佢先!另外仲叫咗手切肥牛、海蝦滑、鬼馬油條、同埋響鈴蕃茄湯底內含唔少嘅牛肉粒,蕃茄味超濃郁,唔食得辣而唔想太清淡嘅好選擇冬瓜豬骨瑤柱湯底就最適合用嚟食海鮮,咁就唔怕因為湯底太濃而令海鮮無哂鮮味,鍋底都有唔少嘅瑤柱,冬瓜同粟米都好好食,仲有秀珍菇,可以慳返唔洗另外叫蔬菜食之後侍應就送咗海鮮拼盤黎啦,果然係好推介!海鮮望落好新鮮靚仔,一定唔會係雪藏貨或者死咗好耐嘅貨海鮮拼盤包括有活海魚、海蝦、大蟶子、珍珠蠔、花甲同埋蟹一隻真係聽落都覺得好豐富特別推介大蟶子!真係好大隻,完全無沙,食落爽口鮮甜,同我係流浮山食嘅一樣咁正呀!不過就滾佢一分鐘左右就夠啦,千其唔可以滾太耐會變老活海魚滾過之後仍然保留到鮮味,啖啖肉完全無骨,對於鐘意食魚但唔識吐骨嘅我黎講真係勁滿意!手切肥牛佈滿肥美嘅雪花紋,真係未食都流哂口水放入蕃茄鍋個邊煮,牛肉切得厚薄適中,唔洗十秒就食得。入口
我哋點咗左鴛鴦湯底,揀咗冬瓜豬骨瑤柱同埋蕃茄湯底
另外仲叫咗手切肥牛、海蝦滑、鬼馬油條、同埋響鈴
手切肥牛佈滿肥美嘅雪花紋,真係未食都流哂口水
放入蕃茄鍋個邊煮,牛肉切得厚薄適中,唔洗十秒就食得。入口滿滿牛肉味,油脂甘香爆哂出黎,身為牛魔王嘅我都好滿意!
肉質唔似和牛咁入口即溶,口感更加正!
另外海蝦滑同鬼馬油條都唔係等閒角色
海蝦滑入口彈牙,裡面啖啖新鮮海蝦肉。點解食得出佢係新鮮貨? 因為佢唔似其他餐廳咁加入大量調味料去掩飾唔新鮮嘅蝦肉
鬼馬油條就係以蝦滑釀入油炸鬼裡面,油炸鬼同響鈴一樣都係勁索湯汁嘅食物,但建議要比響鈴浸得耐少少。
最後以響鈴作結尾,響鈴呢種食物真係配咩湯底都咁正,呢餐真係大滿足!