2017-11-29
晚飯時段去紅磡食飯,咁啱朋友想食潮州野,所以見到新忠記喺同一條街有兩間分店,所以朋友見到店外煮煲仔飯咁得意,二選一之下選擇了新忠記打冷小菜館(寶石大廈店)。朋友原本想叫黃鱔煲仔飯同瓦煲潮州濃湯翅,不過我哋仲有三個人未到,所以叫左幾樣普通潮州餸食住等~我未去過一間潮州菜館叫白粥,嚟到粥裡面係杰撻撻一舊舊米團咁嘅,賣相非常差見到杰撻撻嘅白粥,我食咗兩嗒都唔想再食落去,白粥都會咁差,中伏!韭菜豬紅,豬紅係唯一好味嘅食品,韭菜超級無敵老,好似食柴食渣咁,失敗!豉椒鵝腸,個豉汁ok,鵝腸好乾好老,乾柴烈火OVERCOOKED,鵝腸份量小咗啲~全宇宙最乾柴烈火既潮州滷水拼盤,唔掂!!! 個拼盤𥚃有著全宇宙最乾、最薄、最難食嘅潮州滷水鵝片,又無端端有一大堆豬舌、豬頭肉,另外滷水墨魚得四舊,豬大腸完全唔入味,腎好硬好難食,又一失敗之作~~~最後食剩嘅滷水拼盤,新忠記跟本係浪費食物,大廚跟本唔正中兼冇未蕾,冇試過食物就上菜,出黎既食物跟本令客人入唔到囗,價錢仲要唔平,咧間就係一間冇Heart既潮州菜館!!!P.S. 隔離枱叫左嘅煲仔飯同餸都係剩低好多就離開,我同朋友食左一陣就埋單去第二間菜館再食過,
P.S. 隔離枱叫左嘅煲仔飯同餸都係剩低好多就離開,我同朋友食左一陣就埋單去第二間菜館再食過,幫襯新忠記打冷小菜館(寶石大廈店)根本就係貼錢買難受,要我哋浪費金錢之餘仲要我地浪費食物真係好折墮囉!
唔會再幫襯!!!