.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💎𝙃𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙂𝙚𝙢 𝙛𝙤𝙧 𝙎𝙝𝙖𝙣𝙜𝙝𝙖𝙞 𝘽𝙞𝙩𝙚𝙨 @ 🌟 小明珠《👽食神大媽食中菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Flower Carving Drunk Chicken HKD 78Signature Xiao Long Bao HKD 45Pan-Fried Pot Stickers HKD 45Lao Gan Ma Fried Mutton HKD 128Sweet and Sour Pork HKD 108Three Fresh Fried Rice Cakes HKD 98Deep-Fried Ball with Red Bean HKD 42.👽 朋友仔係區內老屎佛 😆 話有一間老馬識途先知嘅隱世好味上海菜餐廳,帶大媽去試下。講到咁好味?當然要去啦!我地到達嘅時候未開始繁忙時間,見佢裝修得好簡潔明亮,主打滬菜,餐牌都幾多選擇。之後一叫完餸,都未開始送黎,已經坐到滿晒!睇黎真係好受街坊歡迎。.🐔 打頭陣當然要是經典前菜「花雕醉雞」,厚肉嫩口,酒味唔算太濃但足夠,價錢相對出面黎講,超值!.🥠 跟住就當然係食上海菜必點
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Pan-Fried Pot Stickers HKD 45
Sweet and Sour Pork HKD 108

Flower Carving Drunk Chicken

🥠 跟住就當然係食上海菜必點個嘅「招牌小籠包」,呢個真係堅有驚喜!估唔到一間小店,可以做到皮薄、餡料鮮味、湯汁多到不得了!嚟嘅話一定要叫呢個,超讚!下晝仲要做緊 HKD 10 一粒嘅優惠價!

Signature Xiao Long Bao

🥟 正因為個小籠包咁好味,所以決定試埋個「香煎鍋貼」!大媽呢就比較鍾意食小籠包,但係鍋貼呢佢都做得好好。因為佢個皮底煎得非常之香脆,然而裏面呢照樣係保持非常JUICY!

Pan-Fried Pot Stickers

🧆 主菜就因為見到「老乾媽」三隻字所以選擇左呢味「老干媽炒羊肉」!出面比較少用老乾媽調味嘅菜式選擇,同埋佢羊肉好多件超足料,都算嫩,配上老乾媽特別惹味!

Lao Gan Ma Fried Mutton

🍖 另外就叫一個酸酸甜甜嘅「咕嚕肉」平衡下。佢醬汁好多,炸粉唔厚,份量超大。

Sweet and Sour Pork

🍲 難得黎食地道上海菜,當然要食「三鮮炒年糕」。果然無令我地失望,年糕唔係一般街外機打嗰種好硬身嘅,好好咬,好煙韌。配上火腿、蝦、肉絲同蔬菜,鮮味又恰到好處,口感好豐富,呢個做得好過某些連鎖上海菜館。

Three Fresh Fried Rice Cakes

🌰 心心念念想食「高力豆沙」作為甜品,結果好驚喜!外層做得非常飽滿唔似一般劣質嘅好似食空氣,好香脆,內裡滿滿豆沙餡,但同時甜而不膩!超級讚!

Deep-Fried Ball with Red Bean

😌 呢間餐廳嘢食真係好味,地道,同埋份量好足,價錢好合理。同埋服務態度好,裝修企理,難怪咁多街坊支持。有機會大家一定要去試吓 ❤️
.⠀
📍 觀塘聯安街35號地舖