西餐成日食,但係做得好同有特色唔係咁多,今日我要介紹喺北角呢間隠世西餐廳「紅星餐廳」。餐廳相當低調,唔係有朋友帶我嚟健康村, 基本上不會入村搵食 。平是六時多我們無預約到達餐廳, 都已經坐左一半客人。餐廳面積不大,裝潢上充滿點歐陸味道,帶小許懷舊味道 , 有點像80年代的西餐廳,昏黃色牆壁燈配襯着高靠背的皮沙發, 地方雖然唔係好寬躺,但坐得好鬆動。這裏晚市只提供晚餐,但是選擇超多由A-T 真誇張。 價錢亦超貼地, 由$90-$240 絕對係平有平食貴有貴食。晚餐有餐湯、主菜和飲品,涉律和甜品雖要另加。   餐湯有兩款, 和  兩款都有試,前者酸甜度平衡, 蔬菜十分豐富; 後者是清湯底, 味道非常香甜。  暖暖的香草包不容錯過。 凱撒沙律 +$30 超大碟,吾系,應該係超大盤, 麵包糠、芝士片、煙肉碎、沙律菜等。沙律醬份量剛好,因為太多醬就會膩,沙律菜爽口清新,吃一碟也全無負擔,感覺健康。咖喱雜菜炆牛面珠燉肉 配 糙米飯$110近來愛上牛面珠肉,在餐牌上見到當然要試。 輕輕一戳已經感到炆牛面珠燉肉超軟稔, 不須咀嚼已化開; 而且滿滿的膠質, 吃到咀巴黏黏的,有水準,超美味! 配上香而不

平是六時多我們無預約到達餐廳, 都已經坐左一半客人。

躺,但坐得好鬆動。

這裏晚市只提供晚餐,但是選擇超多由A-T 真誇張。

晚餐有餐湯、主菜和飲品,涉律和甜品雖要另加。

餐湯有兩款, [蕃茄雜菜湯] 和 [洋蔥湯]

兩款都有試,前者酸甜度平衡, 蔬菜十分豐富;
後者是清湯底, 味道非常香甜。

暖暖的香草包不容錯過。

凱撒沙律 +$30

咖喱雜菜炆牛面珠燉肉 配 糙米飯$110

近來愛上牛面珠肉,在餐牌上見到當然要試。

輕輕一戳已經感到炆牛面珠燉肉超軟稔, 不須咀嚼已化開; 而且滿滿的膠質, 吃到咀巴黏黏的,有水準,超美味! 配上香而不辣黃咖哩, 咖哩以

蔬菜煮成,添加了天然的甜味,用來飯絕對一流,加上大廚好有 HEART,  將糙米飯蓋成心形,好窩心呀!

珍寶帶子黑松露醬煎蘑菇忌廉意大利飯 $140

這碟意大利飯是我印象中頭三位,輕煎過的珍寶帶子仍是有鮮又JUICY。

正宗的意大利飯就是硬到傷胃, 而我最怕口感硬的飯, 這碟就做到恰到好處,

不軟不硬, 蘑菇忌廉汁狠狠地將每粒飯也包圍著,  加上一陣陣黑松露芳香,簡直無可挑剔,比很多意大利餐廳煮得更好。

是餐牌中最便宜的旳晚餐, [香煎魚柳菠菜忌廉汁] $90

但一點也不媽呼, 魚柳煎得好香滑,肉質細嫩,魚皮部份微脆, 魚脂較小, 但不影響口感。

配上奶滑菠菜忌廉汁, 將兩者連成一體。

最最最愛是付上南瓜蓉, 絕對是又香又甜又好食。

有朋友點了一份甜品 [芝士餅] $15

在碟上寫上餐廳名字, 芝士餅大大件,非一口SIZE,我無試味, 不知味道如何, 不過 $15 就肯定抵食啦。

最後餐飲我點了 [熱鮮橙茶]

紅茶底加三大片橙,味道不甜不酸, 戮極橙味都唔係好出, 還是檸檬茶好飲啲。
2020-06-25
  • 珍寶帶子黑松露醬煎蘑菇忌廉意大利飯