2018-03-06 262 瀏覽
呢排愛上左食辣野,係朋友介紹下得知西環有間食湘菜既小店,而我又好少去港島食,就去試下啦🤤呢間店鋪雖然唔係大街,但平日晚飯時間仍然滿座,可見食物質素應該唔錯啦!又於太肚餓關係,我地都叫左幾多野下,第一樣係鐵板魷魚,賣相唔錯,魷魚鬚燒得好惹味,雖然好多辣椒,但唔太辣,好岩我呢d唔係好食得辣既人,好岩送飯,下次黎一定要encore呢味!跟住就要左個水晶粉,酸酸地應該落左醋,食落好開胃,食到最底原來有蛋,撈埋一齊食應該幾正由於好似叫左好多肉咁,就叫返個菜,唔好睇佢係普通椰菜,但炒落好香,唔會太辣又叫左我最喜愛既口水雞呢到既口水雞好新鮮,雞皮都好爽,配埋garlic同獨有既醬汁,食完一舊又一舊唔好睇呢碟有咁多辣椒,其實都唔太辣架,孜然味好重同入味,燒得好香,而且價錢唔貴呢碟水煮牛肉好足料!之前都食過其實餐廳既水煮牛肉,粉量都冇咁多,我地4人已經不停咁食,仲靜返好多牛肉,除左牛肉外,仲有芽菜同透明既粉,好彈牙同入味最後就叫左個茄子,呢個先係重頭戲!勁辣!其他菜睇落好多辣椒,唔太辣又夠香,但呢碟茄子加了尖椒同紅椒,超級辣😂無論辣味同麻味都好勁,配埋蒸茄子好入味,鐘意食辣既人唔好錯過香港好少餐廳食湘菜
鐵板魷魚鬚

鐵板水晶粉

跟住就要左個水晶粉,酸酸地應該落左醋,食落好開胃
,食到最底原來有蛋,撈埋一齊食應該幾正
手撕包菜

麻辣口水雞

又叫左我最喜愛既口水雞
孜然寸骨

水煮牛肉

雙椒蒸茄條

香港好少餐廳食湘菜,但呢間價錢唔貴,絕對係性價比高,下次如果黎開西環會再encore!
2018-03-06
鐵板魷魚鬚