2016-07-18 780 瀏覽
假日走進筲箕灣東大街搵食,真係處處人龍可見,衆所周知東大街又豈止一間粉麵店,但每趟想起食魚蛋粉,又真係情有獨鐘這一間。這天中午也和朋友一起加入等食大隊,艷陽高照🌞🌞,燙熱的空氣令人透不過氣,幸好等不夠三分鐘我們便可入坐。我通常會吃魚蛋粉和至愛嘅鮮油多,朋友叫了墨丸雲吞河,牛腩河、炸醬撈粗和炸魚皮。一碗一碗的放滿枱上,香味已隨著冷空氣撲鼻而來,我先喝一口玻璃樽裝的麥精開開胃,再把小量醋和數滴辣椒油加入魚蛋粉內,河粉幼滑溜口加埋酸辣香多重味覺的湯底,再咬埋軟軟彈彈嘅魚蛋,嘩😋真係我國偉大的麵食文化!簿脆香口的炸魚皮是吃湯河的最佳拍擋,不浸湯吃也一樣可口。朋友食嘅腩河不時傳來陣陣濃香味,因我介吃牛多年而未能親自一試,而墨丸有𡁻頭又有墨魚香味,雲呑涵肉有豬有蝦同胡椒辣香味十分配合,不是一般以大粒取勝的做法,而炸醬麵嘅肉絲不是乾身冇肉味那種,但覺得辣味偏甜。到差不多吃完時,我才叫了件鮮油多為我哋呢餐劃上完美的句號😊,不過件牛油可以再厚D大件D呢,就真係冇得彈啦👍🏻。炎炎夏日吃完了這滿足的午餐,要延續假日心情,我回家開冷氣煲劇就係消暑良方呢😉。