2023-05-01 177 瀏覽
從來對泰菜冇乜特別喜好,不過今次真心驚喜。約咗人去錦田玩煮茶,打算順便食埋晚飯,所以早一天上網揾下有乜好食,見呢間啲嘢好似幾靚,就即管訂位試下。五點十去到,一位疑似老闆娘的女士就熱情地招呼我哋,話六點才正式開門落單,叫我哋睇下食乜先。最搞笑係,因為早咗未夠鐘,未叫得嘢食,老闆娘就向我哋推介她們那裝修精美的洗手間,搞到我哋忍唔住輪住入去參觀下,不過又真係又大又靚(洗手間費事影相),大家有機會去參觀下!到了六點,終於可以叫嘢食,由於訂位時預留了生蝦和鮑魚蟶子沙律,所以隨便揀了一些大路的小菜。首先上的是老闆娘推薦的飲品:椰青:非常清甜解喝,而且內裡的肉很軟,很易就起了出來吃,據老闆娘說是真的泰國椰青珍多冰:聽聞是店內最受歡迎飲品,不過我冇試,朋友說不會很甜,幾好飲青檸梳打不過不失,不愛甜的可選這個泰式生蝦 (要預定)強烈推薦,一定要試,食過咁多間,呢間最好食,肉夠結實彈牙,配上蒜頭辣椒還有苦瓜,那新鮮的味道,不斷在口腔徘徊。堪稱全晚最正鮑魚蟶子沙律 (要預定)雖然真心有啲貴,但都值得一試,新鮮海鮮配上濃味沙律,再配上點點黑松露,相當配合。特別是對平時討厭黑松露的我也覺得好吃。冬蔭功湯(大)老
從來對泰菜冇乜特別喜好,不過今次真心驚喜。

首先上的是老闆娘推薦的飲品:

青檸梳打
不過不失,不愛甜的可選這個

椰青+珍多冰+青檸梳打

泰式生蝦 (要預定)

泰式生蝦

鮑魚蟶子沙律 (要預定)

鮑魚蟶子沙律

冬蔭功湯(大)
老闆娘聽到我們有人不能吃辣,特別叫㕑房做成不辣,相當貼心。雖然不辣,但濃郁味道依然。

泰式燒鷄併海南雞
正當猶疑叫燒鷄好還是海南鷄好,老闆娘建議每樣叫半隻,又即管試下,個海南雞滑到極點。
泰式燒鷄+海南雞各半隻

泰式青檸烏頭
這個也很好吃,魚和粉絲完全入晒味,連有不吃魚的朋友也忍不住吃了一些,而且完全唔腥

青檸烏頭

還有其他幾樣也不俗,值得一試:

豬,鷄串燒
鷄,豬串燒

當全部清枱後,老闆娘再推薦甜品,見朋友好似好有興趣,就叫嚟試下。

芒果糯米飯拼盤
賣相精緻,大家也覺得相當不錯,特別係中間個糯米飯,連不好甜品的我也忍不住讚好

芒果糯米飯拼盤

個人對這間餐廳印象不錯,食品和服務也很好,有機會會再嚟~
2023-04-29
椰青+珍多冰+青檸梳打