2019-06-25
6月17日 - 要紀念這一天。這是我們人生第一次吃Omakase (廚師發辦)因為今次係一個好好既體驗, 所以想係到真誠同大家分享一下我地既感想1. 首先, 餐廳位置係尖沙咀, 出名既韓國街附近, 打開Google map就好容易搵到餐廳位置, 但是要留意返, 餐廳門口沒有什麼大招牌, 比較容易看漏眼, 而且餐廳需要預早訂位, 所以去食既朋友要注意返2. 廚師是日本人, 不懂中文, 但說得一口流利英語, 餐廳有兩位笑容可菊的女將。服務非常好, 首先 斟茶係從不間斷, 其次, 每次上菜既時候, 佢地都非常耐心地解釋這些是什麼, 要如何食? 進食次序等等3.來到食物方面, 餐廳有兩種價錢 - 一個是HKD880 再加一; 另一個是HKD1300 再加一今次我同女朋友各叫了一個880 和一個1300今天的頭盤有數種海鮮加黑松露蛋捲- 抱歉實在想不起魚名,因為食材大部分都是稀有品種 - 只係記得有希靈魚同螢光魷魚, 日式叉燒無容置疑, 很好味。平同貴既分別就係多幾款食物頭盤過後就是刺身- 而女將會話俾你知刺身如何食法, 順序又如何。只能說幸福來得太突然, 這些稀有品種的魚都非常好吃1300的餐
今次我同女朋友各叫了一個880 和一個1300
無容置疑, 很好味。平同貴既分別就係多幾款食物
1300的餐有生蠔一隻, 配合秘製檸檬汁, 我輕鬆就食左佢落肚
之後有漬物和茶碗蒸! 絕對要大讚茶碗蒸, 今次係黑松露蒸蛋, 內有魚肉和蝦肉, 吃得出有少量清酒加入左蛋內
之後手握壽司- 也是好多種稀有品種的魚- 記憶中記得有個彷彿魚- 食完真係有點彷彿, 這是讚美, 因為實在太鮮甜美味
竟然還有海膽蟹籽刺身飯, 北海道鮮海膽實在是太美味了
最後仲有咖哩波飯和麵豉湯, 同埋袖子雪芭, 意外地食完雪糕口氣都清除了
到走既時候 師傅同女將們都會送你出門口, 服務質素, 可見一斑。
進食過程, 同大廚會解釋如何挑選時令食材, 不同季節又如何影響菜式的變化
能夠享愛美食同時又增廣見聞! 推介俾大家