2021-07-21 122 瀏覽
今日同朋友黎試下逸東酒店地庫嘅food court,揀左呢間越南菜,驟眼睇落呢間比較平靚正。跟手就叫左2碗面跟餐同一碟小食。首先叫左碗火車牛魔粉,食得越南野當然要食牛粉啦,呢個火車牛魔粉就啱哂啦,佢有齊生牛肉,牛腩,牛丸,牛筋片同牛柏葉。湯底唔算濃味但清甜,而且有牛骨味再加上大量葱花,味道唔錯。再加多少少錢有埋春卷,沙律同野飲。春卷好脆口,入面有好滿嘅素菜,呢個價錢食到算唔錯。另外仲有一碗濃湯雞絲粉,有淡淡嘅雞湯味,而且除左雞絲之外仲有鵪鶉蛋。整體感覺清香而不油膩。今次就加左米紙卷,但呢個爭少少啦,好彩有酸甜汁點住食,味道先唔會太寡。仲叫左香茅牛油雞翼,外層鬆脆而且充滿蒜香但如果雞翼可以再醃製更久,味道會更好。飲品兩杯,感覺不過不失,本來想試下椰青但咁啱賣哂,希望下次有機會試返啦。諗住食food court頹,點知都好豐富好大碗,有驚喜,值得再黎

火車牛魔粉
濃湯雞絲粉