2018-04-16
天氣忽然轉涼, 又係火鍋嘅好時機, 友人帶我去呢間主打火鍋私房菜菜館, 先食鷄煲後火鍋, 話保證我食得盡興喎! 哈...又睇下點....火鍋每位$288, 假日都係加多$10, 價錢都係同坊間嘅差唔多除左酒精類要收費外, 汽水五花茶任飲岩岩坐好, 侍應就送上2碟小食, 一系列蒜, 蔥, 芫茜, 辣椒任你混合未食鷄煲, 先黎D"前菜"先...................... 風生水起生果盤 - 鮮果夠甜又多款式, 點埋果醋一齊食就更加開胃, 又可中和下鷄煲嘅"熱氣"!蠔油扣冬菇鮑魚 - 每人一隻厚肉冬菇及鮑魚, 熱辣辣淋上蠔皇醬汁, 味道唔錯, 兩者都有口感!仲有呢個慶祝食店周年紀念而送嘅象拔蚌刺身, 口感爽脆又夠凍, 配上刺身豉油及芥辣, 呢個"前菜"確係豪!話咁快香噴噴嘅鷄煲已經煮好, 辣度可選擇唔辣至大辣, 未知辣度有幾勁嘅就由BB辣開始, 打開煲蓋已經聞到惹味鷄件斬得細件仲容易入味, 配上香濃醬汁及洋蔥, 鷄件啖啖肉外仲唔嚡口, BB辣仲令人胃口大開食到一半就可加入魷魚, 牛栢葉, 豬皮等索埋D醬汁, 絶對好味過就咁火鍋, 倫哥教法果然有料到!食晒鷄煲後, 就轉去火鍋時間
除左酒精類要收費外, 汽水五花茶任飲
食晒鷄煲後, 就轉去火鍋時間, 湯底有季節之選"生果湯", 材料包括粟米, 西瓜及哈密瓜, 味道清甜唔膩, 又係"下火"之選, 有諗頭喎!
侍應先送上呢個"壯觀"嘅海鮮拼盤, 海鮮類差唔多有十款, 除左蟹, 貴妃蚌, 象拔蚌及蠔外, 全部都可以任點任食! 想講嘅係每款海鮮都食得出係新鮮貨, 肉質唔係"霉"; 喜愛佢嘅貴妃蚌及象拔蚌, 鮮甜無比, 只係食到呢到都已經回晒本啦!
火鍋又點少得牛肉呀?! 呢度係有我最愛嘅牛頸脊,肉色靚仔,厚薄都OK,放入湯烚幾秒就得,肉味濃之餘又唔肥,果然深得我心!
其餘火鍋食材仲有墨魚滑, 蝦滑, 丸類, 餃類, 炸魚皮, 響鈴及蔬菜藍, 食物質數都唔錯, 推介佢嘅水餃及雲吞!
黎呢度開餐, 驚喜真係浪接浪, 估唔到用餐期間有獎抽, 頭獎係足金金牌一面, 咪以為一定無呀, 我隔離枱真係有客抽到, 睇見佢地都開心!
食到呢度, 真係飽到一個點, 示意埋單之際, 侍應再送上甜品, 呢客椰汁燉奶, 甜度岩岩好又帶有清香椰子味, 絶對拍得上甜品店嘅出品, 忍唔住又食晒!
呢度嘅侍應服務態度有禮, 不時主動幫忙清理海鮮殼, 要求換碟加茶無黑面, 值得比個LIKE!