2024-08-27
餓居 🏮HUNGRY IZAKAYA🏮太子隱世居酒屋我倆思鄉病🇯🇵又發作😂見到網友介紹左一間好有日本風情味居酒屋, 梗係要朝聖下啦🏃🏃♀️🌸🌸日式前菜小食(日本小松菜、芥末茄子、海葡萄) $18店長話每期有不同配搭, 酸酸甜甜好清新怡人😆好開胃。而內面有我至愛沖繩名產海葡萄👍🌸銀次飯團 🍙$48傳統飯團配上紫菜,重點係再併雞蛋和三文魚子醬汁而我最欣賞係店內採用 🥚夢王蛋🥚好講究👍,近年被日本人選為第一名 生食拌飯雞蛋。 有濃郁味道,色澤鮮明👀食法: 打散雞蛋黃之後 和 三文魚子 融合,再用木匙羹加落啲飯團到🍙 味道帶出不同層次質感👍🌸櫻花蝦拌豆腐 $38香滑凍豆腐,上面併上日本櫻花蝦🦐,而最出色係佢的伴汁,調味料味道好清新,好啱而家天氣食🤗🌸山椒墨魚咀 $38圓碌碌似日式日常小食,加上山椒好惹味,一口一口倆條友好快搶食曬🤣🌸海苔魷魚鬚 $48炸得好香脆, 椒鹽海苔味, 另人無法抗拒的誘惑, 脆得好邪惡,以上2款送酒一流🍻🍻🌸北海道3.6牛乳鍋🫕 $148採用我至愛北海道3.6牛乳🐄加上等肥牛,香滑豆腐, 爽甜洋蔥🧅, 菌菇和上湯。即場加熱煮食最正, 戲肉係個湯底,超有牛乳香滑口感,
🌸日式前菜小食(日本小松菜、芥末茄子、海葡萄) $18
🌸銀次飯團 🍙$48
傳統飯團配上紫菜,重點係再併雞蛋和三文魚子醬汁
🌸櫻花蝦拌豆腐 $38
🌸山椒墨魚咀 $38
🌸海苔魷魚鬚 $48
🌸北海道3.6牛乳鍋🫕 $148
採用我至愛北海道3.6牛乳🐄加上等肥牛,香滑豆腐, 爽甜洋蔥🧅, 菌菇和上湯。即場加熱煮食最正, 戲肉係個湯底,超有牛乳香滑口感, 而係食落無味精,我們倆個也飲晒啲湯😋
🌸日式朱古力蛋糕 $24
超濃烈朱古力口感🍫蛋糕比較實身
🌸柚子芝士蛋糕 $27
第一次吃這款蛋糕,柚子味好出👍併上芝士蛋糕, 原來係咁夾嘅, 有層次口感😋
🌸原味波子汽水 $14
🌸木村草莓味梳打汽水 $27
一入到去就見到「鳥居」⛩️最注目是一棵好靚樱花樹🌸, 雖然係人造的花,但已吸引好多食客打卡📸。
我們被按排坐榻榻米位置,一路食一路望著樱花🌸燈籠🏮小擺設🎎🎏, 倆人👫 全程融入,慰藉現代人嘅心靈🤣😅
從店內不同細緻的佈置,小飾物,可以睇到老闆好有heart ❤經營💪價錢還好親民👍
📍香港九龍太子砵蘭街440號地下