2014-06-10
記得朋友曾講過呢間抹茶專門店嘅抹茶朱古力牛乳好好飲搞到我都心思思想試下佢嘅抹茶飲品,於是趁呢日放假過嚟買杯野飲。 嚟到呢度之後本身想叫返朋友飲過既抹茶朱古力牛乳 不過見個Menu原來仲有其他選擇,所以就問咗店員有咩抹茶飲品好介紹其中一個就同我講話"可以試下我地嘅宇治鴛鴦,佢係抹茶加咖啡,咁我地用嘅咖啡係日本咖啡嚟㗎,都幾好飲既" 咁好啦!本身都鍾意飲咖啡嘅我就order左凍既,店員之後都有問"要唔要加15蚊配多件抹茶卷蛋或者抹茶芝士餅呀?原價25蚊" 都好喎!之後就加多一件抹茶卷蛋試下~ 宇治鴛鴦(凍) 店員話上面粒綠色嘅冰係抹茶冰,粒冰係用抹茶漿做,作用係利用粒冰溶出嚟嘅抹茶漿,去long last杯飲品嘅抹茶味~ 一入口既有抹茶嘅甘香同咖啡嘅苦澀香濃,兩者唔會互相搶過對方嘅味道,又唔會好甜而且啲奶令杯飲品飲落更滑,冇咁rough 夏天熱辣辣又冇精神飲呢杯嘢嚟提神就最好不過抹茶紅豆卷蛋 抹茶海綿蛋糕質感鬆軟,唔會太乾身又唔會好甜 啲cream好滑,加埋紅豆一齊食就啱啱好,抹茶同紅豆果然係絕配呢! 不過呢度嘅枱實在太矮啦~!食嘢都要烏低身食真係幾辛苦的 總括嚟講呢間都值得一試嘅
嚟到呢度之後本身想叫返朋友飲過既抹茶朱古力牛乳
都好喎!之後就加多一件抹茶卷蛋試下~ 宇治鴛鴦(凍)
而且啲奶令杯飲品飲落更滑,冇咁rough 夏天熱辣辣又冇精神飲呢杯嘢嚟提神就最好不過 抹茶紅豆卷蛋
抹茶海綿蛋糕質感鬆軟,唔會太乾身又唔會好甜
不過呢度嘅枱實在太矮啦~!食嘢都要烏低身食真係幾辛苦的
總括嚟講呢間都值得一試嘅。