2019-01-28
餐廳以和風木製裝潢為主調,有個大大嘅木櫃擺滿各式各樣嘅日本酒,牆上掛住日本庭園嘅畫,充滿日本風情。座位方面除咗普通座位仲有卡位同料理枱位,座位唔算多,可以靜靜咁享受吓。我哋星期六午飯時間嚟到,有壽司.刺身定食同午餐定食共18款選擇,價錢由百幾到三百幾都有。定食包前菜、蒸蛋、沙律、味噌汁,飲品可選咖啡或蘋果汁。前菜係南蠻漬,用南蠻醋浸泡嘅魚肉塊上面係一絲絲嘅酸洋蔥,開胃之選;沙律嘅番茄青瓜絲都幾清新;之後到到熱辣辣嘅蒸蛋,蛋香味濃。【雜錦刺身定食$288】刺身放喺一隻色彩鮮豔嘅瓷碟,有三文魚、縞縿魚、縞蝦、金目鯛、鰈魚、帶子同海膽。當中最特別係海膽,從顏色睇得出有兩種海膽,深色嗰隻味道濃啲;淺色就味道鮮啲。鰈魚就鮮甜中帶點清新,幾特別;帶子就好綿密鮮美;縞縿刺身喺香港比較少餐廳食到,魚鮮味濃。【大藏壽司便當$348】用首飾箱咁上下大嘅櫃桶做便當盒,櫃桶係用瓷器做,上面有日式水彩畫,裡面整齊放好食物,高雅又精緻,唔放上IG唔得啦~三款刺身係三文魚、縞蝦同縞縿刺身。三件壽司係金目鯛、鰈魚、帶子。卷物就係加洲卷,薄薄兩片,普通咗啲~魚生飯有海膽、三文魚籽同香蔥吞拿魚腩三種魚生飯。三種我都咁鍾意
三款刺身係三文魚、縞蝦同縞縿刺身。三件壽司係金目鯛、鰈魚、帶子。卷物就係加洲卷,薄薄兩片,普通咗啲~魚生飯有海膽、三文魚籽同香蔥吞拿魚腩三種魚生飯。三種我都咁鍾意,三文魚籽晶瑩剔透,咬落去仲好脆口,爆發鮮味。可以試吓三種撈埋嚟食,一啖過滿足晒三個願望。
天婦羅有蝦、茄子、菇同大葉,炸到熱辣辣,正~