2018-08-31
九龍城好近屋企附近,自己勁鍾意打邊爐,今日加上見到呢到咁有特色,就去呢間新開充滿香港情懷嘅火鍋店都幫襯。環境好靚裝修好有特色,好似置身一個舊香港一樣,又有一啲彷似街市賣魚檔的位置,連牙簽同都係用郵筒整成,又有一個係舊式綠色信箱📪就係用嚟放餐牌嘅,而餐具🍴就係用咗一啲類似青花瓷器同埋一啲有雄雞嘅餐具。全部都好有香港嘅特色,好感受到香港舊式嗰種人情味。湯底要左沙嗲煱,因為貪佢惹味,又唔會太辣。啱幾個人唔同口味嘅人一齊食。叫咗最鍾意食嘅紅薯粉,不過呢到係比較幼身的。我鍾意啲粗身嘅因為好煙韌。而幼嘅一淥就食得超快。之後就叫左呢個老友鬼鬼,係黑松露蝦滑釀油炸鬼。 黑松露味都幾香同埋仲有自家製嘅酸甜醬汁比客人點,配埋一齊食其實都幾帶出到蝦同埋油炸鬼嘅味道,香香脆脆最適合點酸甜醬。 而鵝腸亦都好爽脆,打邊爐食就最啱。呢個牛爽肉質地特別,係平時好少食到嘅牛肉嘅口感,呢個餐廳又有個秘製沙嗲醬一齊食,好特別。另外最鍾意食芝士嘅我一定唔可以錯過呢個芝士🦐丸。我哋叫咗半份。芝士味好香一咬落去仲有芝士拉絲,蝦肉亦都傳出陣陣鮮蝦味,好新鮮。蜂巢豆腐係吸湯底最好嘅蔬菜配料。蜂巢豆腐非常之淋身,高密度吸到好多沙嗲湯底
而鵝腸亦都好爽脆,打邊爐食就最啱。
蜂巢豆腐係吸湯底最好嘅蔬菜配料。蜂巢豆腐非常之淋身,高密度吸到好多沙嗲湯底,同埋啲湯汁一齊食一流。
另外我知道餐廳非常之貼心會送上我最鍾意嘅飯後甜品比客人,仲係我最鍾意食嘅湯圓就係糖不甩啊!餐廳呢度嘅糖不甩非常之特別,造型係一條鯉魚,鯉躍龍門。鯉魚要落去個湯底嗰度一齊煮熟,鯉魚好似係池塘裏暢遊一樣,好似取如魚得水之美意。呢度店員會幫我地睇吓熟透未,幫我地處理。之後切成一粒粒,仲幫我地撈埋糖不甩必備嘅花生糖碎,我哋就可以品嚐喇,都幾細心。
食落去鯉魚形狀嘅糖不甩都幾有咬口,唔錯。呢個甜品真係令我可以大快朵頤!係可以令呢一餐打邊爐好圓滿咁完結左☺️
呢度環境其實一流,好靚,好令人想留低,因為人都係鍾意懷舊嘅...~~
不過可以改善嘅地方係,食物分量太少,如果一班人一齊打邊爐,但係怕未必夠share,大家可以注意下喔~