2021-01-07 41 瀏覽
來到大橋街街市呢一邊買嘢,順便嚟呢一度食下野,嚟到呢一間麵檔,其實呢一間舖頭都開咗好多年啦,雖然叫做麵棧不過都真係好多嘢食,店員也非常之親民,不斷咁樣問吓我介紹吓啲唔同嘅嘢食,雖然店舖非常似港式茶餐廳,但感覺上都算乾淨,亦都好多嘢選擇,今次我就唔揀佢一啲中式食物試吓,反而試吓佢偏向日式嘅餐嚟食下首先我叫咗兩個小食,分別係炸年糕餅同埋川味雞翼。先講吓佢嘅年糕餅,雖然未到就冇一些大型企業咁有賣相,但係個味道都算唔錯,裏面非常之熱,亦唔會有由油益味,香脆得來有好重年糕味,加上沙律醬嘅甜味,真係非常之夾!另外香川雞翼真係值得一讚,佢嘅川麻味非常之重,雞翼真係值得一讚,辣味非常之夠,咁麻辣味亦都非常之強,對於我呢一啲愛食辣味嘅人來講真係一讚在讚!一碟有四隻,真係好滿足呀!上面鋪上滿滿的炸蒜,簡直一絕!來到正餐,我叫咗個四重芝士安格斯暗然銷魂蛋飯,嘩!呢一個真係好正呀!原因係佢不惜成本用咗好夠份量嘅安格斯牛,配上四種芝士,包括車打芝士、芝士粉、白芝士、黃芝士盡在眼簾,佢先將呢一個飯攞去焗10分鐘,香氣四溢!在上面加上隻半山熟嘅雞蛋,送到黎仲非常之熱,店員叫我將隻蛋同埋啲飯撈埋一齊去食,我跟住佢做食

首先我叫咗兩個小食,分別係炸年糕餅同埋川味雞翼。

來到正餐,我叫咗個四重芝士安格斯暗然銷魂蛋飯,嘩!呢一個真係好正呀!原因係佢不惜成本用咗好夠份量嘅安格斯牛,配上四種芝士,包括車打芝士、芝士粉、白芝士、黃芝士盡在眼簾,佢先將呢一個飯攞去焗10分鐘,香氣四溢!在上面加上隻半山熟嘅雞蛋,送到黎仲非常之熱,店員叫我將隻蛋同埋啲飯撈埋一齊去食,我跟住佢做食落去真係覺得好正啊!芝士、蛋、牛肉、配上一口白飯實在是幸福!

最後配上一杯特飲為涼粉紅豆奶茶,涼粉同紅豆加奶茶真係非常之夾,幾種味道混合上嚟有啲似珍珠奶茶嘅港式版,我相信如果佢改城買飲品店我相信都做得住呀!

今次我哋就食到嚟呢一度,下次我哋再嚟呢一間舖頭試吓其他嘢啦!