1K
我M佬同好多日本大叔一樣,都好鍾意食拉麵,而每次去到日本旅行,點都要食番幾碗拉麵先得!但最卡哇依嘅A姐次次入到去日本嘅拉麵店,佢都話自己有啲格格不入。就算返到香港,拉麵店都唔係佢嘅飯堂。今日,佢約咗friend食飯,所以放咗我free,我就去到銅鑼灣有拉麵街之稱嘅登龍街,試試呢間金田家啦。同好多麵店一樣,店員送上點單紙,呢度有8款唔同口味嘅拉麵,包括黑松露拉麵、柚子辛口拉麵、辛子黑蒜拉麵等等,仲可以揀麵嘅軟硬度同埋要唔要蔥呢啲細心位。?當然仲可以order小食同飲品啦。黑豚拉麵有成五塊叉燒,擺盤成朵花咁,賣相好靚,份量夠多。而拉麵嘅重點當然係湯底啦!呢個奶白色嘅湯底,豚骨味濃厚,熱辣辣好吸引!至於拉麵就揀咗硬身,幼長嘅麵條,掛上湯,好爽滑彈牙。而配菜仲有木耳絲、蔥粒同紫菜。唐揚雞塊唐揚雞塊份量足,外酥內軟,一咬落去就爆晒汁,好juicy!

黑豚拉麵

唐揚雞塊
唐揚雞塊份量足,外酥內軟,一咬落去就爆晒汁,好juicy!
2019-01-31