2019-03-13
一個好認真既問題: 究竟呢間餐廳個名點讀?書湘門第同一個老闆的這家小店, 只有十多個坐位, 專營湘菜 (湖南菜), 但係已經因應香港人口味而降低辣度, 演變成少少都唔辣! 店員話所有食物均由機器炒, 係香港第一家機械人廚房! 咁啱我哋張枱對住2部炒餸機, 一部炒宮保雞丁, 另一部炒西芹蜜豆炒臘腸, 咁就要呢2味啦, 可以睇下究竟係點樣全自動炒嗎! 肉眼見到既係執碼後放落小盒, 小盒經機械臂再倒落 “煲” 炒, 炒好後碟會自動傳上, 餸會自行倒落碟! 連洗都係自動的! 點解話係 “煲” 呢, 因為真係一個煲, 個樣好似電飯煲咁! 宮保雞丁好似好多辣椒, 不過唔辣既, 份量都多, 有香脆花生同炒, 蔥好香, 好好送飯! 臘腸切薄片好香口, 西芹蜜豆脆口! 每個餐都會有一罐飲品, 冰冰凍凍的! 註: 呢個設計好慳人手, 出錯率低, 畢竟人手落油鹽醬醋始終會有偏差!