2024-06-17
❀ Santorini Greek Restaurant #中環 ❀❗香港都有希臘菜 不過仍需努力呢 ❗——————————————————剛剛去完希臘,雖說Santorini係overrated,不過地中海飲食又的確幾好味,仲要係世上最健康嘅飲食文化😲嚟到香港馬上見到間希臘餐廳當然要試一試,看看真正希臘菜式是否相似🤣裝修用上藍白風情,的確拿捏到希臘嘅精髓🩵🤍而假日去有$280 brunch,由五款自選部份、湯芝士、組合而成。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ MAKE YOUR BRUNCH PLATTER $280整個brunch就係用一個大碟裝住五個自選部份及一碗湯。賣相一般般,而且貌似唔係好大份,但連男性朋友食都話飽。.♥ Eggs✦ Kagiana, tomato and feta cheese egg scramble✦ Cheesy scramble, with mixed Greek cheeses感覺已經係整個brunch最美味嘅部份🙈兩款唔同味道嘅炒蛋,分別為蕃茄芝士炒蛋及拉絲芝士炒蛋。同香港嘅炒蛋分別較大,加入咗蕃茄或芝士更加香口✨.♥ Bread ✦ Pita Bread✦ Ca
❗香港都有希臘菜 不過仍需努力呢 ❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Eggs
同香港嘅炒蛋分別較大,加入咗蕃茄或芝士更加香口✨
♥ Bread
✦ Pita Bread
✦ Carob Rusks
麵包的話推薦pita bread,外皮烤得香口微微焦香,用嚟點醬一流😆
至於carob rusks就非常硬身,好似超級厚嘅曲奇,完全係牙力挑戰🤣
♥ Dip
✦ Tzatziki
✦ Eggplant dip
希臘菜式當然唔少得dips😚
經典Tzatziki無人不曉,就好像青瓜乳酪醬,酸酸地非常開胃。
另外茄子醬亦係我最愛嘅希臘醬,將茄子煮至蓉,甜甜地唔錯。
♥ Salad
✦ Greek Salad
✦ Mix green salad, with feta cheese crumbles
希臘沙律則較多蕃茄粒,兩款均加入入咗feta cheese。
♥ Meat
✦ Chicken Souvlaki
✦ Beef Souvlaki
✦ Greek pork sausage
✦ Kolokithokeftedes (Zucchini balls) (V)
主菜有四款選擇,我哋分別選擇雞肉及牛肉Souvlaki,即是烤肉串。
只得一條份量較少,而且烤得較為乾身,有啲韌,比起希臘到的還差一段距離🙈
♥ Dolmadakia
♥ Graviera Cheese
♥ Olives
最後有一碗lentil soup🍲,滿滿的豆粒非常飽肚。
dolmadakia就係一嚿荷葉包住非常酸嘅飯團,不是太懂欣賞🙈
最後有芝士條及橄欖。
——————————————————
✨整體味道: 3.3/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 3.5/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
環境的確充滿希臘風情,絕對係打卡點📸食物雖然同希臘嘅相似,不過烹調技術還差一點。$280 一碟 brunch感覺有點貴,不過見到平日午市就只需$100仲有甜品,應該平日午市最划算。