機緣巧合之下來到葵興呢邊,本地人推薦我地可以夜晚過來 「光輝圍 」呢區宵夜,行行下發現圖中呢間 合發小食 一直人流不斷,要排隊幾分鐘左右等落單。佢地營業時間好長,凌晨過去幫襯,幾個鐘後早上經過仲開緊,搵資料先知開24小時😱。.主打做「一蚊一件 煎釀三寶」,款式有青椒、茄子、雲吞皮、紅腸、豆腐、魚蛋等,睇住前面每個人至少叫三四十件🫣。▼煎釀三寶 $1/件▼今次每款試少少,揀好炸物後會即時炸番熱,可以隨個人喜好加醬油、喼汁、辣醬等。基本上釀薄薄一層魚肉,自己最鍾意青椒🫑和茄子🍆濕潤唔會乾,主要食蔬菜本體多,紅腸大大塊,炸豆腐一大舊,有豆香味,但口感實在偏乾偏硬,魚蛋微咬口,口感不錯,而雲吞皮炸到薯片咁脆。剛炸好出爐較油,拎到番去岩岩好,一大袋廿件先廿蚊,宵夜飽到不得了,呢個價錢唔好要求太多,今時今日一蚊一件算抵食,食得幾開心😆!.另外仲有炸雞髀、麥樂雞、鹽酥雞一類炸物,等既時候見到連續幾個客都買大大隻炸雞髀,下次有機會一定要試!.

煎釀三寶 $1/件

5 分鐘 (外賣自取)