2015-11-10
成日去尖沙咀都去食韓國野,又泡菜又部隊鍋呢D重口味既野,今日同兩個朋友出到去決定要遠離韓國街!我地響K11個地鐵站一出, 就即刻見到呢間靚靚清新既西餐廳, 睇左一陣門口既餐牌,好多特色既主菜都只係百幾蚊,所以我地就入去試一試!由於我地未夠七點就入左餐廳,所以仲有好多位置比我地揀。靠牆既位置都放左好多cushion,一坐低就好舒服同好放鬆。煙三文魚沙律 HK$88呢間餐廳既沙律菜新鮮爽脆,有好多不同種類既菜放埋一齊,色彩繽紛。餐廳亦並不吝嗇,煙三文魚份量好多,咸咸地配沙律菜令我胃口大開!白酒煮青口 $78+香草包 $48再黎係白酒煮青口,我自己幾鐘意佢地既醬汁,一上桌時已經聞到香濃既忌廉味,當用叉子叉上青口時,濃濃既醬汁完全覆蓋在青口上,而青口肉質彈牙,$78 是不錯的選擇!由於我地太鐘意個醬,我地仲叫左個自家製香草包黎點醬食,本身個包已經好香脆,再加上香濃醬汁簡直係perfect match!煙三文魚薄餅 HK$128第一個主菜上場喇! 呢個係全晚中我最鐘意既菜色。薄餅一開六,原本以為煙三文魚薄餅都係平平無奇,點知一咬落去既時候食到wasabi 既味! 從來無諗過wasabi同煙三文魚
第一個主菜上場喇! 呢個係全晚中我最鐘意既菜色。薄餅一開六,原本以為煙三文魚薄餅都係平平無奇,點知一咬落去既時候食到wasabi 既味! 從來無諗過wasabi同煙三文魚可以咁夾,wasabi 帶微辣令煙三文魚既咸香更為突出,薄餅最好趁早食因為一放得耐左個餅底無一上枱時咁脆!
呢排好興慢煮,慢煮其實即係將食材放入真空袋內先進行真空處理,再浸入恆溫水中,煮至最佳既食用溫度,咁樣可以避免高溫煮食而破壞食物營養纖維及保留食材既原汁原味,所以呢道令牛面額既肉質非常嫩滑,好軟綿綿,而且能夠保持鮮味及肉汁!配上紅酒燒汁放入口中,好似自動溶化咁!
呢個芝士餅賣相十分吸引,好欣賞餅上既朱古力裝飾,好像蝴蝶咁靚..好啱相機食先既朋友!
青檸味道十分突出, 有點蓋過芝士的味道,但咁樣食落就唔會有好飽滯既感覺,比較清新。
店員姐姐話奶凍要搞搞搞搞搞完先食,所以我就好開心咁搞到杯野好核突!哈哈哈哈~但奶凍好滑身,可能我搞得好落力既關係D士多啤梨粒粒比我搞到好均勻,食落啖啖都有果香,好似食緊士多啤梨奶昔!
今日同朋友都好滿意呢間餐廳既食物味道,位置交通方便而且價錢合理,下次出尖沙咀又多個好選擇!