2020-01-30 59 瀏覽
雖然日本平成時代已成過去,正式進入令和時代,但原來係尖東某個角落暗藏一間叫「平成」ge日本餐廳,門面神神秘秘,只有幾道縫隙望到入去,當時都幾夜仲未食飯,望兩望門口餐牌就入去醫肚。牆上貼滿唔同菜式、啤酒海報同埋酒瓶招紙,風格幾似日本小店。餐牌大大張圖夠清楚,菜式數量唔算多,但種類都算齊。雞肉棒係居酒屋十分常見,係日本食過幾好食,而平成ge雞肉棒除左免治雞肉,仲混入左軟骨,咬開唔會散,外面燒得香,點埋生雞蛋食幾正。冷麵最怕遇到d麵雪到硬晒痴埋一舊,同埋汁多到變湯,好彩我呢碗麵條分明彈牙,加上適量胡麻醬,我仲落埋雞肉棒果d蛋汁,都幾夾。朋友ge鰻魚飯份量十足,足足有一條鰻魚,加埋三重芝士再燒,香到爆,忽發奇想,如果配Pizza或者Rice Burger應該都靠得住。飲品普普通通,就係糖漿加乳酸梳打,唔會過甜,可惜唔夠汽,同埋$50杯似乎太細杯。

雞肉脆骨棒
三文魚子胡麻冷麵
三文魚子胡麻冷麵

三重芝士火山鰻魚丼一尾
三重芝士火山鰻魚丼一尾

左:巨峰提子乳酸梳打($50);右:百香果乳酸梳打($50)