2021-11-17
聽朋友介紹油麻地有間幾道地既日本拉麵店,環境同食物都唔錯,反正拍拖冇咩地方好去,今次就帶男朋友黎試下朋友有冇好推介一黎到見到店面就覺得幾有口日本既風味,裝修到好似日本路邊檔既車仔咁,係街到都可以睇到入面廚房既煮食情況衛生係有保證既店內充滿住日本小店風味,睇得出裝修有花過心機,而小小既店內仲有廁所供客人使用店員服務態度亦都好好,有細心介紹我地受歡迎既款式同小食,成個體驗都好好趁其他枱既客人食完,拿拿聲影一張環境照真係好靚好有日本風情呀!餐牌有晒圖片,簡短易明我就嗌左特濃豚骨拉麵,而男朋友就嗌左櫻花蝦辛辣拉麵,聽朋友推介呢到既溏心蛋好好食,我地都各自加左一隻芫茜愛好者一定唔可以放過既期間限定芫茜濃雞湯拉麵可惜我地唔係愛好者,所以都係嗌返正規餐廳既拉麵啦除左拉麵外都仲有串燒,我地太肚餓啦,嗌左鹽燒雞腎,厚燒牛舌同埋泡菜豚肉串食到我地捧住個肚走每枱都有白醋,搓手液同紙巾,方便客人用特濃豚骨拉麵 $72湯底好易入口,係濃濃既豬骨湯既味道,配料方面都好足料,有木耳邊同蔥,半隻溏心蛋同一大塊紫菜叉燒亦十分厚肉肥瘦適中而麵條硬度亦都剛剛好落單時可以簡麵條軟硬度,同埋湯底濃度,可以配合返每個人口味去選擇
餐牌有晒圖片,簡短易明
每枱都有白醋,搓手液同紙巾,方便客人用
特濃豚骨拉麵 $72
叉燒亦十分厚肉肥瘦適中
而麵條硬度亦都剛剛好
落單時可以簡麵條軟硬度,同埋湯底濃度,可以配合返每個人口味去選擇~幾鐘意呢點
因為男朋友唔食蔥,落單仲可以簡去蔥,多蔥,好好
男友嗌既櫻花蝦辛辣拉麵 $78
呢到既櫻花蝦係經過油炸,好似天婦羅咁,幾特別
唔算十分辣既湯底,岩晒我地唔太食得辣~但又惹味
厚燒牛舌 $28
真係牛舌如其名,好厚!而且油脂感好重,每啖都有口入溶化既感覺
而且伴碟有檸檬,加上檸檬汁後口感豐富左,正正中和到牛舌既油脂感
鹽燒雞腎 $16
雞腎十分爽口,而且唔會燒到好乾,肉質仍然好彈牙 呢個價錢抵食
泡菜豚肉串 $26
燒豬腩肉片包住泡菜既串燒,豬腩肉好惹味,亦都好厚肉
總結黎講,呢間拉麵小店性價比絕對高,而且食物味道亦不失色,加上環境舒適,絕對會推介朋友同埋回頭光臨