餐廳: Route 83 (廣福道)
資訊:

2017-10-07 324 瀏覽
難得平日放假,趁少人同男朋友去左大埔踩單車,晚夜番大埔搵食,聽朋友講,廣福道附近都幾野食,有d本土既小店餐廳,而今晚揀左呢間Route 83試下。係門口經過見到d dinner set都幾抵食,對比前一晚係元朗見到既西餐,平大約3成,雖然唔知味道點,但見咁抵就入去試下。入到d位唔算最闊落,但都唔會逼,waiter好快比左meun我地睇,都幾多選擇,飲唔meun仲整得好靚好吸引。我地每一叫左一個set,本身都幾想試德國豬手,因為見到隔離點超大份好香脆咁,但男朋友唔太鐘意食豬,所以我地最後點左一份10安士肉眼扒配芝士煙肉焗薯、一份巴里烤雞焗薯、同一個白酒炒青口小食。每個Set Dinner都配沙律或者湯,同飲品,special drink 都係加$8-$15蚊,仲有手工啤酒可以order!男朋友話想食d開胃前菜,所以我地一個叫左湯一個叫左沙律。沙律係迷你凱薩沙律,好開胃,雖然細細碗,但好足料。 而個湯係我最愛既蘑菇忌廉湯,用新鮮蘑菇打碎加忌廉,食到粒粒蘑菇口感,勁香濃同creamy,一定要試!之後到小食白酒炒青口,呢道菜不過不失,都幾多青口,可能白酒蒸發左,唔會有酒味,揸車都食得。之後到重

之後到重點啦,期待既10oz肉眼扒配芝士煙肉焗薯,牛扒我地叫左7成熟,因為唔鐘意太生,但話7成就7成,唔會太熟,very juicy同好有牛味,早知叫12oz!個焗薯都好好味,同芝士煙肉好match!

因為都幾大份,所以已經飽飽地,但仲有一個烤雞Set,呢款雞唔係平時既烤香脆雞,係用巴里醬焗,唔會焗好乾身,相反焗得好滑,而且個汁好惹味!

我仲點左杯熱潤茶,呢款茶可以揀唔同配料,我揀左柚子同蘆薈,除左配料餐廳仲用左蜂蜜沖調咁,真係好潤。因為男朋友唔飲甜野,所以encore 叫多左一杯比自己!

估唔到大埔小店都可以食到咁滿足既一餐,下次想食西餐又係附近一定會再黎啊!

2017-10-06
  • 10oz肉眼扒