2024-09-21
非常後悔嚟呢度食嘢,餓住個肚嚟,餓着個肚走!收工同朋友嚟呢度食飯,叫咗一個牛肉湯河、一個豬扒撈檬。平時去越南餐廳食撈檬,個汁都係魚露、醋、糖等整成嘅汁,就算裏面有少少辣椒,基本上都係唔辣嘅。但係呢間越南餐廳撈檬個汁係非一般嘅汁而且係辣嘅。我本身唔食辣,見到個汁個樣唔同就先係匙羹試少少,覺得辣就問店員有冇平時個款汁,店員表示佢哋只有一款,其他可以提供。其實如果你哋個汁係咁特別嘅話,係咪應該一早講明或者寫明?唔係個個食越南嘢嘅人都食辣。就係咁,我得到嘅係一個冇汁可以撈嘅撈檬。但因為肚餓,都撈咗少少落去試吓。結果真係食唔到。而且佢個撈檬係用一個好似鑊仔咁嘅兜裝住,但係個底唔平,一路食嗰碟一路喺度轉,叫人點食?真心忟。個豬扒係炸嘅,好一般。試咗一啖朋友個牛骨湯,好鹹!感覺係味精湯。結果係俾咗$75最後乜只係食咗幾啖,就算肚餓都已經唔想再喺嗰度叫嘢!過隔離食篤篤或者返屋企煮個麵都冇咁嬲。