2016-09-15
有人會問:「無印唔係出包裝食物架咋咩?咩原來仲有熟依餐廳?」 係呀,就坐落喺銅鑼灣利舞台呢間大muji入面。燈光唔會好強下其實都坐得幾舒服、又冇限時。 最正路既係3款菜同4款菜既飯:我雖然係女仔、但比較食得多野,所以叫左4款菜。但4款菜的份量依然好少,同價錢唔成正比。 其實肉食同素食既選擇都各佔一半,貫切muji cafe 「健康、有機」的宗旨。呢度既菜式都偏向清淡,同埋份量真係好少好少﹝雖然好味﹞。我叩叫的蛋沙律好似得兩湯匙左右份量,而且蛋碎得幾舊、其他都係蛋黃醬。但係蛋好入味、亦都保持左彈牙口感、唔會煮得老。番茄湯煮雜菜有少少似羅宋湯、但冇左肉既腥味變相開胃左好多。蔬菜都煮得好淋,,送飯一流。日式小食中的可樂餅十分聞名,但加入毛豆既可樂餅我都係第一次試。用毛豆作饀反而冇咁膩,而且仲有令人心花怒放既綠色添。呢個係絕少可以唔洗點醬都好味既炸物。