2020-03-26
夜晚工作完係長沙灣,見到皇室冰廳門口幾光猛,又見到佢啲晚飯小炒都幾平,就同老公入去試吓啦。地方雖然唔大但都光鮮乾淨,以冰室嚟講都幾多選擇,中式小菜有10幾款選擇,想簡單啲嘅是日晚餐都有6款,仲有焗飯、蕃茄湯底嘅麵,我哋揀咗好耐先揀到😂😂我哋點咗招牌蜜椒薯仔炒牛肉同埋鹹蛋蒸肉餅。我坐嘅位置都近廚房,聽到火喉鑊氣冚冚聲,好期待!結果完全無令我失望,非常好食!首先牛肉份量多,而且一點都唔軔,淋得嚟但唔會入口散晒,有口感又唔會有渣。醬汁略甜但唔會蓋過牛肉香味,配上黑椒蜜汁好惹味,送飯一流!薯仔都係好值得介紹,我本身好討厭食薯仔,但呢個餸上面的薯仔切到好似薯角咁,而且好似炸過咁,入口好香口,好似食緊快餐店的脆薯角。鹹蛋蒸肉餅亦都水準一流,肉餅肥瘦適中,一上檯已經好靚仔。肉同水嘅比例做得剛好,入口好juicy,調味適中唔會過鹹,配埋鹹蛋食好開胃,又係送飯之選!我自己入開廚房,都知要做出一碟好食嘅肉餅唔容易,生粉、水、肉、肥膏嘅比例一控制得唔好就會好難食,但皇室嘅肉餅真係好食,我會俾90分!例湯係青紅蘿蔔豬骨湯,食得出真材實料無味精,雖然鹽重手咗小小,但食完唔會有口渴感。飲品我哋點咗涼粉冰同檸檬茶,
飲品我哋點咗涼粉冰同檸檬茶,涼粉冰略嫌稀咗少少;檸檬茶唔錯,有茶味唔會太澀,我叫小甜都做到。
埋單$135,有晒湯、飯、小菜、飲品,仲要好食!真係性價比超值!