💁‍♀️💁‍♂️ 16/6/2023(Fri), Dinner🍽今晚💁‍♀️為食妙妙同💁‍♂️A先生帶住兩個小朋友👧🏻👦🏻,喺尖沙咀食完晚飯之後,兩個小朋友又話想食埋甜品先返屋企。喺附近見到呢間糖宫甜品專門店🍦🍧🍨,外圍嘅裝飾簡潔,內𥚃就走工業風路線,牆身都係用返水泥嘅原色為主。加上佢哋嘅甜品取名又幾特別,食晒字咁,例如有菠多野結冰🤤、榴酷瓏等等⋯⋯一於就入去食埋個美滿嘅甜品先返屋企啦😋😋😋!而今晚我地order咗:🔆 菠多野結冰(透明人間篇)($70)令人(應該主要都係男士)遐想🤤嘅一個甜品,主要有原隻地門菠蘿🍍,切開入面嘅菠蘿🍍肉之後用來裝菠蘿🍍味嘅雪花冰,再視乎你點嘅係咩篇就配唔同嘅甜品,“暗黑亂入篇”就配黑涼粉;“一路向西篇”就配西米露;至於A先生選嘅“透明人間篇”就配水晶涼粉。雪花冰軟綿冰涼,入口即溶,有濃濃既菠蘿🍍味道,清爽好味,好岩咁熱既天氣食。底下面有啲菠蘿粒,係裝住雪花冰嘅菠蘿🍍開出嚟嘅新鮮果肉,因為唔係浸過糖水嘅罐頭貨,所以食落甜中帶點點微酸,係菠蘿🍍嘅天然味道。至於透明人間嘅主題-水晶涼粉伴住椰汁🥥同埋新鮮菠蘿🍍一齊食,水晶涼粉隱約食到少少椰皇水嘅味道,質感滑捋捋咁輕輕一

而今晚我地order咗:
菠多野結冰(透明人間篇)

🔆 菠多野結冰(透明人間篇)($70)

雪花冰軟綿冰涼,入口即溶,有濃濃既菠蘿🍍味道,清爽好味,好岩咁熱既天氣食。底下面有啲菠蘿粒,係裝住雪花冰嘅菠蘿🍍開出嚟嘅新鮮果肉,因為唔係浸過糖水嘅罐頭貨,所以食落甜中帶點點微酸,係菠蘿🍍嘅天然味道。至於透明人間嘅主題-水晶涼粉伴住椰汁🥥同埋新鮮菠蘿🍍一齊食,水晶涼粉隱約食到少少椰皇水嘅味道,質感滑捋捋咁輕輕一吸就滑入喉嚨,就似透明人間咁,只覺冰涼透心,而不留蹤跡。
玉桂香蕉窩夫伴雪糕

🔆 玉桂香蕉🍌窩夫🧇伴雪糕🍦($48)

玉桂同香蕉🍌本身都好匹配,窩夫🧇外脆內軟糯,食落麵粉香同蛋香都唔錯。至於雪糕有唔少口味可以選擇,我哋就簡簡單單咁揀咗雲尼拿味,味道唔會搶過窩夫🧇同玉桂香蕉🍌嘅味,配合熱焫焫嘅窩夫🧇,一冷一熱口感夠爽。
即製榴槤酥皮拿破崙加榴槤雪糕

🔆 即製榴槤酥皮拿破崙($64)加榴槤雪糕(+$10)

兩件即焗而又好鬆化嘅酥皮拿破崙上面放咗吉士,再有份量絕不吝嗇嘅榴槤蓉,上枱時榴槤味撲鼻,每啖都有滿滿嘅榴槤蓉,味道香甜又帶點榴槤質感,即使再飽都要叫嘅一個甜點。作為榴槤控嘅我哋再加咗一球榴槤雪糕,雪糕入口幼滑,榴槤味濃郁,仍有絲絲嘅榴槤肉嘅質感,即使單叫呢個雪糕都好好食😋。
椰皇燉蛋白加芋圓

🔆 椰皇🥥燉蛋白($60)加芋圓(+$10)

熱食嘅椰皇🥥燉蛋白入口清甜夠滑,燉蛋白帶有椰皇嘅味道,食落唔會太甜,食食吓仲可以食埋本身椰皇嘅果肉。芋圓入口煙煙韌韌,都有蕃薯🍠、芋頭嘅味道,唔會只係食到粉嘅味道。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 餐廳有兩層,地方都好大,樓梯旁邊都有霓虹燈裝飾,幾特別

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車今晚A先生好彩地泊到漆咸圍嘅錶位🅿️,如果唔係可能要泊去尖東嘅停車場🅿️
👉🏻 尖沙咀站或者尖東站行過嚟都係10分鐘左右,尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆