2024-10-31
香港都可以食到黑白大廚既出品!中華料理女神黎左香港中環川菜餐廳做副總廚☺️ 不但可以食到好好食嘅川菜 仲有機會同女神合照📸.今次我哋中午時間嚟到 食呢到既MAJESTIC LUNCH 瑰麗川味午餐🍽️.午餐套餐係兩位用 包括6款菜式 非常豐富😙 而且估唔到份量好多 2個人都食唔哂😳.|手撕屏東長茄子 & 红油抄手一般食到嘅川式涼菜通常都比較油同埋辣 尤其茄子比較吸油同抄手都會好多油但今日食到既都唔會油膩!好有驚喜~ 茄子帶啲酸味 好開胃🍆 紅油抄手既醬汁都算輕盈 微辣 入面有肉汁🥟.|酸菜魚酸菜魚湯底酸味好輕手 香味比較重🤭 魚係石斑片 肉質厚實 新鮮濃味😙我地唔食得辣 問店員可唔可以揀野食既辣度 佢話呢到既辣度都係minimal🤣 酸菜魚就大概係BB辣如果野食想加辣 亦都可以加餐廳自家製辣椒同XO醬.|陳皮牛肉 // 十年陳皮煮安格斯牛牛肉肉質嫩滑 唔韌🐮 醬汁就冇咩陳皮味 所以食牛肉嗰陣記得將連埋醬汁入面嘅陳皮切條一齊食 咁樣就香好多💕.|麻婆豆腐肉碎係手切安格斯牛😋 麻婆豆腐醬同其他菜式一樣 唔會油膩或太重口味 反而係好香 食落有微微既麻係口腔蔓延😳.|擔擔麵 // 辣麻醬拌麵配手切
|手撕屏東長茄子 & 红油抄手
|酸菜魚
如果野食想加辣 亦都可以加餐廳自家製辣椒同XO醬
|陳皮牛肉 // 十年陳皮煮安格斯牛
|麻婆豆腐
|擔擔麵 // 辣麻醬拌麵配手切黑毛豬
呢道菜式最特別係店員會即場拌麵🤤 拌好之後 記得趁熱食~ 因為辣麻醬凍左就會黏住