2018-05-09 105 瀏覽
食高級日本料理,除咗食環境,食物質素,用料之外,其實靈魂所在在於師傅嘅手藝!雖然唔可以咁誇張講成藝術品,但確係一種享受! 同樣嘅材料,你同我都不可能炮製出同樣的味道……武館 裡面每一位廚師,刀功手藝都非常精湛,每道菜都會提醒客人如何調味或不需要調味,因為原肉嘅鮮味可能會被蓋過,食完每一道菜又在一邊欣賞師傅處理每件幾乎大小一樣嘅刺身,真係好享受呢種慢食嘅感覺!這間料理很特別,不需要任何menu而係廚師發辦,根據當日最好嘅食材,由味道較淺至味道較濃, 逐一送上,就好似食生蠔一樣。客人只要舒舒服服逐一品嚐。食物有頭盤、麵豉湯、主菜大部份係選用新鮮上等嘅海鮮刺身、魚湯烏冬及日本水果作為甜品。很多上等嘅魚生,我喺出面都未試過,就連名字 都未聽過添。上等素材,確係與眾不同 ,每一道特別嘅魚生,我都係細意品嚐,確實食出不同的味道 就連入口嘅感覺,柔軟程度 ,魚油嘅多少及 魚脂分佈,魚皮嘅顏色……我都想試去牢牢記住……印象較為深刻如下:目鯛魚 肉質爽口,味道較淡但很鮮甜!金目鯛 火紅色嘅魚皮,發出些少銀色嘅魚鱗光,肉質柔軟,咬落口魚脂油脂滲透咀内!活赤貝 肉質很有彈力,入口爽甜!北海道珍寶牡丹蝦 肉質
! 同樣嘅材料,你同我都不可能炮製出同樣的味道……

,因為原肉嘅鮮味可能會被蓋過

很多上等嘅魚生,我喺出面都未試過,就連名字 都未聽過添

目鯛魚 肉質爽口,味道較淡但很鮮甜!

活赤貝 肉質很有彈力,入口爽甜!

北海道珍寶牡丹蝦 肉質新鮮,半透明的蝦殼 完全看透蝦肉,入口鮮甜!

魚子配馬糞海膽 海膽濃烈嘅味道配上清新嘅三文魚子,只要用上顎加舌尖一定便爆開,混和濃烈嘅海膽味道,確實要慢慢享受這種回甘味道!

安康魚肝 食落口有啲唸,充滿著整個口腔!

宮崎縣嘅蜜瓜配上博多嘅士多啤梨 清新鮮甜 就像身處日本黑門市場一樣。

要品嘗這間日式料理,確實應該以 "慢活" 的心情享受每一種食物獨一無二嘅口感及味道