2023-05-31
朋友帶我食一間專食靚和牛既壽喜燒,位置係觀塘出名既工廈,入到餐廳給我的感覺是簡約,而私隱度高,還有座位、走廊好闊落,空間感高,但人更放鬆。今次晚餐就揀左個較豐富和牛盛宴,足足有6-7款不同部位的和牛,包括:牛上肩、和尚頭(牛大脾)、肩胛芯、沙巴當(上肩里肌)和牛板腱等,鍾意試不同肉質口感都有。首先前菜有和牛茶碗蒸蛋,口感嫩滑,重有淡淡牛肉和菇菌既香,加埋三文魚子,味道十分鮮。配埋冰菜沙律,新鮮爽脆,又有蒜蓉醬汁嘅惹味。重有A5炙燒和牛,肉質軟腍,前菜已經好令人幫佢滿足。之後就直入主菜,大大碟既和牛盛宴,再加一盆野菜一同上枱,滿足相機食先既我倆。之後都有專人幫我地煮同講解不同既和牛口感和味道,我倆就可以慢慢食同閒聊。今次印象中最深,先有牛上肩肉質較為韌性,口感豐富。而和尚頭肉質較為細嫩,相對地比較油膩,同壽喜燒最夾。沙巴當則比較軟腍,入口即溶。肉味最香肩胛芯和牛板腱,而且和牛牛板腱沒有一般牛的筋位。而且配埋日本蛋汁一齊食就更加滑香👍🏻而且幫我地煮壽喜燒會不時菜肉交替,可以食返d蔬菜中和濃濃既牛肉香。而且蔬菜沾滿牛汁再配上壽喜汁,味道豐富。之後再會壽喜燒煮一個和牛飯,可能我地要求少飯,整體
重有A5炙燒和牛,肉質軟腍,前菜已經好令人幫佢滿足。
之後再會壽喜燒煮一個和牛飯,可能我地要求少飯,整體比較濕,但珍珠米粒粒圓潤,有口感,而且好多紫菜芝麻,食落好香口。
唯一要講就係份量太太多,對女仔黎講真係重量級!
最後重有綠茶雪糕做甜品作結尾😋