2019-12-18 53 瀏覽
食燒鵝最怕食到皺既皮同鞋口起粉既肉 每次幫襯一間新既店鋪買燒味食 通常十常八九都會注定失望但今日行完vcity 經過新墟附近見到呢間新開張既鋪頭 個名叫做嚐·鵝 個名幾過癮咁又以鵝為名 相信燒鵝係佢既招牌菜 見佢新開張 做緊優惠 半隻先係百五蚊 就試下外賣一盒燒鵝返去食拎起都幾贅手 一打開盒 燒鵝份量足半隻 仲排得靚靚 斬得亦有心機 件件大細都好適中 鵝皮色澤均匀 皮滑滑 隻色燒到好靚 係燒到最靚個種橘紅色 夾起望望佢既鵝肉紋理都幾細緻 未放入口就知今晚唔洗失望 唔會係鞋口 起粉鵝 鵝肉正 入口好軟淋 好食 師傳控制火候好平均 刀功唔錯 有心機 鵝亦好岩時候 唔會太老太細 可能因為咁鵝肉咁好食依加好多店鋪都無咩心機做好既燒味 不過慶幸呢度既鵝 鵝皮香脆 肥瘦適中 皮下脂肪又唔會太肥 肉味香甜 肉質鮮嫩 調既醬汁味道好好無過鹹或者淡口 食左好多件都完全唔會口渴 調味剛剛好 令人食完一件接一件 好惹味 食完口腔會充斥豐富既鵝味道 送飯一流依加要食到好味用心既燒鵝真係越黎越難 呢間燒鵝真心好味道 希望多啲人都好似我咁發掘到呢間咁好味燒鵝啦

明爐燒鵝

2019-12-18
10 分鐘 (外賣自取)
明爐燒鵝