2021-12-19 56 瀏覽
🍁打算去大棠睇楓叶🤗咁啱見到附近新開咗間酒樓,主打新派粵菜,仲有好多款獨特造型嘅點心,真係超吸引呀🤩去欣賞🍁就順便去試下先🤗🔺一入餐廳感覺好舒服,比一般嘅酒樓乾淨好多,裝修用上咗好多水晶吊燈,燈光柔和感覺好優雅💜🔸鳥語花香雀籠點心 $168我完全係俾呢個雀籠吸引咗我嚟😜果然冇令我失望😍睇得又食得呀❗️必食👍🏻🥢燒賣,大大粒,食落新鮮彈牙👍🏻🥢蝦餃,比平時嘅蝦餃大粒,皮唔算好薄,但勝在蝦肉鮮甜彈牙😋🥢奶黃馬拉糕,印住個發住😛扮麻雀,有心思!食落奶黃味十足,唔會太甜😋🥢雀巢流沙煎堆仔一開始我唔知呢個係咩😂咬咗一口超有驚喜🥰外層係紫薯味煎堆再加d脆脆,入面係奶黃流心😍食落煙煙韌韌又有奶黃香,又唔會太甜,超好味,勁邪惡😋必食🥢蜂巢天鵝酥樣子💯分😜食落外層好脆,入面係芋泥加肉碎,都幾咸香下🔸紅燒原隻BB鴿 $38原隻上㗎🤣真係第一次!有提供鉸剪同埋手套😛自己剪好殘忍呀😂即叫即炸,真係好好味!皮脆肉質嫩,正!🔸紅油抄手 $28有6大粒,皮薄錎靚,唔會好淋有少少口感,個汁唔錯,唔會好辣😋🔸鮑汁炆鳳爪 $58鳳爪大隻,都幾淋,味道唔錯,仲有好多花生係個底,超淋超入味👍🏻如果嗰汁收返乾少少會更好🤗🔸脆皮金

🔸鳥語花香雀籠點心 $168

🥢燒賣,大大粒,食落新鮮彈牙👍🏻
🥢蝦餃,比平時嘅蝦餃大粒,皮唔算好薄,但勝在蝦肉鮮甜彈牙😋

🥢雀巢流沙煎堆仔

🥢蜂巢天鵝酥
樣子💯分😜食落外層好脆,入面係芋泥加肉碎,都幾咸香下

🔸紅燒原隻BB鴿 $38

🔸紅油抄手 $28

🔸鮑汁炆鳳爪 $58

🔸脆皮金鑽豆腐粒 $48
炸到粒粒金黃🤩外脆內滑,表面仲有些少嘅椒鹽粉同芝麻,趁熱食超香口,點少少淮鹽更惹味👍🏻

🔸功夫湯 $68
呢個湯有d搞笑😂好似飲功夫茶咁😛呢個係石斛燉排骨湯,湯好濃,有少少藥材味,感覺好夠火候,幾好

💁🏼‍♀️餐廳環境非常唔錯,而食物整體真係好高質,食落去好新鮮👍🏻好多點心都好得意,打卡都一流呀😍職員服務都幾好🤗可惜離我有d遠🥲如果唔係就可以經常去飲茶了😍

• 鳥語花香雀籠點心
  • 原隻bb炸乳鴿