餐廳: 入素
資訊:

2023-09-11 1166 瀏覽
近年多左唔少餐廳開始提供植物海鮮菜式,位於葵興既入素就係其中之一濃香喇沙海鮮湯配擔擔拌麵喇沙入面有豆卜、蔬菜、素魷魚同素蝦,湯底帶有濃郁椰子味,飲落好香好順口,就咁飲都唔會覺得膩,反而有種好開胃既感覺,而素魷魚同素蝦都好彈牙爽口。擔擔醬汁係另上,味道有少少似咖哩,好惹味所以我全部撈曬 不過個麵就淋左啲,如果可以用返啲有咬口啲既麵條就更好啦炸素蝦外表真係激似一般炸蝦,原本我估唔通係用素蝦包粉炸?點知估錯曬,食落去係軟綿綿㗎!口感好綿密,食到一梳梳纖維,問左店員先知好似係用准山製成,仲有啲紅蘿蔔粒同粟米係入面,雖然要比啲想像力先會覺得像蝦,但味道唔錯㗎炸素蠔裡面有大量紫菜去模仿蠔既鮮味,食落少許煙韌,真係有幾分似蠔既口感同味道! 呢個相當有驚喜,亦係我今次覺得最好味既植物海鮮菜式日式燒鰻魚呢款串燒外脆內軟,外層係極脆身既腐皮,裡面係同素蝦一樣既軟綿綿餡料,中間亦夾左紫菜,配埋醬汁一齊食的確係有燒鰻魚既神韻呢3款炸素海鮮都係入素自製,睇得又食得,另外仲有個酸酸甜甜既醬汁,無論配炸素蝦定炸素蠔都一樣咁開胃㗎西柚菠蘿低糖果汁味道以菠蘿為主,後勁帶少許西棟香味,甜度啱啱好,可以飲到水果既清香味,啱

濃香喇沙海鮮湯配擔擔拌麵

炸素蝦

炸素蠔

日式燒鰻魚

西柚菠蘿低糖果汁
味道以菠蘿為主,後勁帶少許西棟香味,甜度啱啱好,可以飲到水果既清香味,啱曬食完咁多炸物之後解下膩
2023-08-14
  • 濃香喇沙海鮮湯配擔擔拌麵