朋友介紹銅鑼灣既泰式新貴——小火山!一入門口就見到一個Stage,我諗如果有live band 一定氣氛一流餐廳好大間,座位空曠,感覺好舒服 小火山最特別就係可以一路打邊爐, 一路食燒肉第一次有呢個泰式食野體驗呢😆餐前小食:蝦片任食蝦片好脆口,點埋蛋黃醬,好惹味❤️再叫多一份小食:三味刺身一口杯盛合一共有六杯刺身,分別係帶子,三文魚同泰式生蝦刺身每款都有加上泰式醬汁, 好提鮮我最鍾意就係生蝦,好彈牙好爽口而帶子同三文魚刺身都俾左好大驚喜我,冇諗過同泰式醬汁咁夾🤤🤤主食叫左小火山經典泰豬鍋拼盤其中特別出色既係伊比利亞黑毛豬梅花肉同手切泰式豬頸肉非常新鮮❤️我地叫左泰豬鍋 (我地揀左要小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯)其中一D 肉用左打邊爐既方式煮之後店員分享可以將D 肉係爐入面碌幾秒,再放返上鐵板上燒,咁就可食到湯汁既調味之餘,亦可以食到燒肉既香氣🤤另外再叫左泰式豬梅花肉片肉片可以用生雞蛋搞勻,再放入湯灼兩分鐘,蛋汁會令肉質濕潤,之後放上鐵板上燒,KEEP 到超JUICY! 🥳另外,我地叫左D 白蘿蔔、通菜同金邊粉放係牛骨湯到煮,牛味超超超香濃!同清新既金邊粉配搭,係超有層次🤤最後再叫左新鮮椰青
朋友介紹銅鑼灣既泰式新貴——小火山!

餐廳好大間,座位空曠,感覺好舒服

小火山最特別就係可以一路打邊爐, 一路食燒肉
第一次有呢個泰式食野體驗呢😆

餐前小食:蝦片任食
蝦片好脆口,點埋蛋黃醬,好惹味❤️

再叫多一份小食:
三味刺身一口杯盛合
一共有六杯刺身,分別係帶子,三文魚同泰式生蝦刺身

每款都有加上泰式醬汁, 好提鮮
我最鍾意就係生蝦,好彈牙好爽口

主食叫左小火山經典泰豬鍋拼盤
其中特別出色既係伊比利亞黑毛豬梅花肉同手切泰式豬頸肉
非常新鮮❤️

我地叫左泰豬鍋 (我地揀左要小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯)

其中一D 肉用左打邊爐既方式煮
之後店員分享可以將D 肉係爐入面碌幾秒,

另外再叫左泰式豬梅花肉片

肉片可以用生雞蛋搞勻,再放入湯灼兩分鐘,

另外,
我地叫左D 白蘿蔔、通菜同金邊粉

放係牛骨湯到煮,牛味超超超香濃!
同清新既金邊粉配搭,係超有層次🤤

最後再叫左新鮮椰青 同 泰式奶茶
奶茶好香,但唔會過甜,不錯
椰青既肉超軟,完全冇放過任何一啖肉

呢到既服務好好,食物亦好高質,值得ENCORE❤️