2023-01-25
呢間主打純素嘅Cafe🌿 所有食材同甜品不含肉類🥩、奶類🥛、蛋類🥚,飲品係用燕麥奶沖調😳😳😳我都留意咗好耐㗎喇,平時放學都會經過😚店舖嘅宗旨係鼓勵大家嘗試接觸素食及善待動物嘅概念❤️❤️好 appreciate 佢哋嘅堅持🤩🤩裝修又靚,啲嘢食又健康👍🏾一於試下係咪真係咁正!😍😍😍・ 全日早餐 Vego All Day🥗 ($148)呢個全日早餐真係超級豐富😋又夠晒健康,啱晒想減肥嘅我😍😍😍佢嘅酸種麵包上面有鷹嘴豆醬,酸種麵包用天然酵母製造,所以相對其他麵包健康🥰,配上蛋白質豐富嘅鷹嘴豆醬,夠晒飽肚☺️ 植物豬柳味道同豬無異,只係肉質散少少,容易拮開👍🏾,配上素芝士調味🧀其實都幾好食❤️ 大啡菇亦都十分juicy 💦一咬落去爆曬汁,都有素芝士喺面,令個菇多左芝士香味🧀,素芝士比起普通芝士冇咁咸🤫,我幾中意😝另外,佢仲有半個切片牛油果🥑,面頭灑有炒香咗嘅芝麻,令個味冇咁單調,我中意將牛油果🥑放上面包食🍞好好食😋😋😋 佢仲有三款水果: 奇異果🥝、火龍果、藍莓🫐,水果好鮮甜、好新鮮💯💯,款式又多,唔錯唔錯🤩最後,all day breakfast當然唔少得菜,佢嘅雜菜沙律同樣特別🥗,份量又夠多!入面有
・ 全日早餐 Vego All Day🥗 ($148)
呢個全日早餐真係超級豐富😋又夠晒健康,啱晒想減肥嘅我😍😍😍佢嘅酸種麵包上面有鷹嘴豆醬,酸種麵包用天然酵母製造,所以相對其他麵包健康🥰,配上蛋白質豐富嘅鷹嘴豆醬,夠晒飽肚☺️ 植物豬柳味道同豬無異,只係肉質散少少,容易拮開👍🏾,配上素芝士調味🧀其實都幾好食❤️ 大啡菇亦都十分juicy 💦一咬落去爆曬汁,都有素芝士喺面,令個菇多左芝士香味🧀,素芝士比起普通芝士冇咁咸🤫,我幾中意😝另外,佢仲有半個切片牛油果🥑,面頭灑有炒香咗嘅芝麻,令個味冇咁單調,我中意將牛油果🥑放上面包食🍞好好食😋😋😋 佢仲有三款水果: 奇異果🥝、火龍果、藍莓🫐,水果好鮮甜、好新鮮💯💯,款式又多,唔錯唔錯🤩最後,all day breakfast當然唔少得菜,佢嘅雜菜沙律同樣特別🥗,份量又夠多!入面有生菜🥬、羽衣甘藍、蕃茄仔、麥片,加上少少橄欖油調味🤏,好 fresh好味道🥰
・ 素芝士植物豬柳墨西哥卷配沙律及番薯脆條🫔 ($138)
超級大份嘅墨西哥卷🫔 咬都咬唔曬😳因為佢真係好!多!料!卷餅入面包括生菜🥬、紅蘿蔔絲🥕、白蘿蔔絲、素芝士植物豬柳,用咗黑醋調味,令到成個卷餅冇咁dry🥰本身以為食素唔夠飽,但係真係唔使擔心😝,因為佢嘅份量真係好足💕 沙律就同all day breakfast嘅雜菜一樣,而唔同嘅係番薯脆條🤫🤫睇上去係圓錐體嘅脆片😮,估唔到係用番薯做🍠,口感好香脆,味道鹹鹹地,配埋啲菜食就啱啱好😋😋😋
・ 伯爵茶純素蛋糕🧁 ($54)
味道唔錯😍唔講都唔知佢係素蛋糕,即係不含任何蛋奶的原料👏🏻,以較天然的植物油取代牛油🧈、以植物奶取代牛奶🥛可能啲cream冇咁濃奶味,但係口感一樣咁細滑✌🏼蛋糕有淡淡伯爵茶嘅香味,口感同普通蛋糕無異😽😽比起傳統蛋糕,我就好prefer 純素蛋糕🫶🏻🫶🏻因為純素蛋糕嘅原料比較低脂,膽固醇都比較低😎所以嘅個係相對健康嘅蛋糕🤪🤪啱晒我呢啲減肥人士😋😋
・ 蘋果撻🍎 ($58)
以無麩質蛋糕製作😍普通蛋糕係用中筋、低筋麵粉整,而無麩質蛋糕就用杏仁粉、黃豆粉等無麩質麵粉整😎所以又健康啲、卡路里又比較低🤩🤩🤩而味道方面,絕對唔會比平時嘅蘋果撻差😚😚有四舊蘋果肉🍎味道唔會過甜🥳
・ Hot Cappuccino☕️ ($50)
使用燕麥奶沖調嘅咖啡☕️唔單止營養豐富,而且比較環保🌎 燕麥奶對咖啡味道影響相對較細✨唔會蓋過咖啡味之餘,都有淡淡嘅燕麥味🥳🥳質感柔滑,好味😋
・ Mixed Berries Smoothie🍓🫐 ($55)
我本身以為 smoothie 會好甜,但點知一啲都唔甜!有好新鮮嘅雜苺味😍甜都只係果甜,唔會覺得佢落左糖醬😇😇好原始嘅水果酸甜味,隻顏色又好靚🤩好似日落緊天空嗰隻紫色咁🌇打卡一流😍
・ 環境🏡
食嘢嘅地方同俾錢嘅地方分開😳,所以食嘢嘅時候唔會有其他店員行嚟行去,冇壓力幾舒服🤣🤣而且都係自助形式,要自己收拾好餐具,所以冇加一😍😍very good👏🏻👏🏻裝修好靚,好有文青 feel,而且有唔同類型嘅枱凳🪑店外有tatami,亦都有向着外面嘅窗口位🪟,店入邊有高枱、正常卡位,裝飾比較偏向田園風,好natural嘅感覺🌿坐得舒服,打卡又靚,好relax好chill~🫶🏻🫶🏻
😋味道4.7/5
🏡環境5/5
🍽️服務4.8/5
🙆🏻♀️再去4.8/5
⭐️總體評分: 19.3/20
💰總消費: $503/2人(冇加一)