2022-11-27
今晚約咗好耐冇見嘅朋友食晚飯,朋友好鍾意食泰國菜,我就訂咗東港城新開嘅新派泰國餐廳🥰原來餐廳來頭唔少,係泰國連續五年米芝蓮推介餐廳😍😍 裝修設計有別於一般嘅泰國餐廳,走型格風,以藍色為主調,感覺舒服,環境攞滿分💯🌟無骨海南雞飯$88無骨海南雞啖啖肉,肉質嫩滑有雞味,忍唔住連雞皮都食埋,自家製醬汁好開胃又解膩,油飯唔會太油,話咁快就見底😆🌟燒豬頸肉炒金邊粉$88豬頸肉肥美爽口帶點炭燒焦香,好惹味😋 份量都唔少,別具創意嘅花生碎同辣椒粉唔止伴碟咁簡單,撈埋豬頸肉同金邊粉一齊食好食到嘩嘩聲,味道難以形容,朋友讚不絕口,好滿意🫶🏻🫶🏻🌟炸蝦餅$88食泰國菜必食菜式,食得出係手打蝦膠,鮮甜彈牙又juicy,真心超好味🫶🏻🌟椰奶芋圓$52賣相吸引又特別,感覺似台灣芋圓同泰式椰奶嘅Fusion甜品😍 估唔到好夾喎,芋圓夠煙韌,椰奶香滑唔太甜,令人欲罷不能,超滿足🫶🏻🌟青檸梳打$32經典泰式飲品,清新甜度適中有水準👍以後食泰菜又有好選擇,下次要試埋其他菜式先😎
🌟無骨海南雞飯$88
🌟燒豬頸肉炒金邊粉$88
🌟炸蝦餅$88
🌟椰奶芋圓$52
🌟青檸梳打$32
經典泰式飲品,清新甜度適中有水準👍
以後食泰菜又有好選擇,下次要試埋其他菜式先😎