今日早收工,專登同朋友去觀塘搵嘢食,之前上網見到有人介紹哩一間新既餐廳,今日一於上去試下😋出左地鐵站之後行5分鐘就到餐廳位處嘅大廈,由於大廈無客lift既關係,我地需要搭貨lift上14樓,之後轉左直行就到啦。餐廳係行日系小清新路線,門同牆身都用左Tiffany Blue既顏色,而且有好多乾花可以打卡,我影相嘅時候都用左啲乾花做背景😆我地嚟到嘅時候餐廳已經有唔少客人,而店員拎餐牌過嚟嘅時候會介紹埋食物,當中提到我手上既餐牌暫時平日2點半到夜晚都會沿用,大家可以參考一下。今次我同朋友就揀咗一個沙律🥗、一個三文魚飯、一個甜品同埋兩杯飲品。🎈池魚大根漬沙律配柚子汁🥗哩個沙律好足料,有好多舊池魚🐟,食得出魚生同菜都好新鮮,最特別係沙律裏面仲有一啲醃蘿蔔,有少少似韓國嗰種,令個沙律嘅味道更豐富,而個柚子汁酸酸甜甜好開胃。🎈挪威三文魚配牛油炊飯梘汁哩個真係十個推介❗️❗️❗️因為真係好好味😆😆😆佢嘅挪威三文魚好大舊,魚皮煎得好香脆,魚肉油脂好重,接近入口即溶。佢嘅飯用咗珍珠米,仲要加埋一啲菇同埋碎蘿蔔一齊煮,撈埋佢個梘汁同三文魚籽一齊食好正!🎈法式多士哩個多士又係勁好食❗️❗️佢係用咗厚嘅麵包,所以食落去更

🎈池魚大根漬沙律配柚子汁🥗

🎈挪威三文魚配牛油炊飯梘汁
哩個真係十個推介❗️❗️❗️
因為真係好好味😆😆😆

🎈法式多士
哩個多士又係勁好食❗️❗️
佢係用咗厚嘅麵包,所以食落去更加滿足,上面仲塗左蜜糖,旁邊有cream同唔同既水果,包括士多啤梨、紅莓、藍莓🫐,佢嘅cream質地好幼滑,同出面食開嘅cream味道有啲唔同,仲有淡淡的焦糖味,多士蘸上旁邊比嘅蜜糖同cream一齊食,味道勁夾!

飲品方面,我哋兩個都嗌左latte。
🎈朱古力奶泡🍫
朱古力味道濃郁,而且加咗好多cream,奶味亦濃,Cream上面仲有一舊棉花糖,大家記住飲完晒杯嘢先好食棉花糖啊!

🎈士多啤梨奶泡🍓
奶泡入面有切到一粒粒嘅士多啤梨🍓,亦都加咗好多cream,飲品味道酸酸甜甜,有少少似奶昔,鍾意食士多啤梨嘅人應該會鍾意。

整體黎講,哩間餐廳嘅食物質素幾高,而且食得出用料新鮮,味道真係非常唔錯!如果大家黎觀塘嘅話,都真係可以試下😋

下午茶
  • 法式多士