2021-02-01
今日又去咗尖沙咀食午餐,我哋揀咗食日本菜。去咗棉登徑嘅呢間嵐橋日本料理,餐廳位於2樓,需要經過樓梯上去,不過就勝在私隱度高,餐廳雖然地方唔算好大,但係就設有獨立嘅卡位,再上多一層更加有箱房,將來同朋友嚟食飯就啱晒。我哋叫咗一個黑豚肉泡菜鍋是烏冬,另外一個北海道丼。黑豚肉泡菜鍋燒烏冬( $129 )呢個鍋燒烏冬嘅味道夠哂辣,我食咁多次日本菜黎計,呢個鍋燒烏冬都算係最辣嘅一個,一般日本菜都唔會有咁辣嘅,如果以米線連鎖店嘅辣度去計,佢應該算係大辣。所以如果想挑戰食辣烏冬嘅朋友,不妨一試。北海道丼( $168 )嵐橋嘅丼飯從來都唔會令我失望。北海道當就算係最抵食嘅丼飯之一。午餐只需$168 ,就已經有齊前菜、沙律、麵豉湯同茶碗蒸,食完飯仲有甜品包埋。而刺身丼飯嘅刺身種類亦都相當豐富,連海膽、牡丹蝦、帆立貝都有。絕對抵食。
今日又去咗尖沙咀食午餐,我哋揀咗食日本菜。
我哋叫咗一個黑豚肉泡菜鍋是烏冬,另外一個北海道丼。
黑豚肉泡菜鍋燒烏冬( $129 )
北海道丼( $168 )